Odbijen zahtjev sudije Branka Perića za izuzeće iz predmeta ‘Respiratori’

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Zahtjev sudije Branka Perića da ga se izuzme sa predmeta ‘Respiratori’ odbijen je, saznaje Raport.

Naime, Perić, koji je predsjedavajući sudskog vijeća u aferi ‘Respiratori’ tražio je prošle sedmice od Suda BiH da ga se izuzme zbog ‘pritisaka javnosti’.

On se na udaru javnosti našao nakon oslobađajuće presude u slučaju ‘Dženan Memić’ koju je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao.

Kako je Raportu rečeno, danas je održana Opća sjednica Suda BiH te je elektronskim glasanjem odlučeno da se Perićev zahtjev odbije.

Za odbijanje glasalo je 37 sudija od 47, a ostali su faktički bili suzdržani. Sam Perić nije glasao.

Razlog je taj što se sudija može izuzeti samo ako je upitna nepristrasnost. Međutim, Perić to nije naveo u svom zahtjevu. Sudije su, kako nam je preneseno, smatrale da bi, ukoliko bi se usvojio zahtjev sudije Branka Perića, to izazvalo lavinu istih. Otvorio bi se put da svaki sudija koji se nađe pod protiskom javnosti – zatraži izuzeće i faktički ‘bježi od posla’. 

Međutim, kako Raport saznaje, Perić ima još jednu opciju. Ukoliko mu je zaista stalo da se izuzme iz predmeta ‘Respiratori’, on može otići u penziju.

Perić, naime, ispunjava sve uvjete za penziju. Međutim to bi značilo da će morati odustati i od svih drugih predmeta u kojima je sudija.