Portal 072info

Odbijen zahtjev za privremeno puštanje Mladića

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahjev za privremeno puštanje nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na slobodu radi liječenja u Rusiji, saopšteno je iz ovog suda.

U odluci koju je potpisao sudija Alfons Ori navodi se da Vijeće nije sigurno da bi se optuženi Mladić vratio u Hag ukoliko bi bio privremeno pušten.

Sudsko vijeće podsjeća da se Mladićevo zdravstveno stanje intenzivno nadgleda u pritivoru Tribunala i da se evidencija o tome vodi od 2011. godine.  Mladićevi branioci u martu su podnijeli zahtjev da bude privremeno oslobođen radi medicinskog tretmana neophodnog, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje.

Ruski zvaničnici potvrdili su da je Moskva obavijestila Haški tribunal da je spremna da pruži smještaj Mladiću kako bi on mogao da se liječi u Rusiji.  U tekstu sudske odluke, koja je datirana na 11. maj, navodi se da je Ambasada Ruske Federacije obavijestila Tribunal 16. februara da je spremna da prihvati uslove Suda u vezi sa privremenim puštanjem Mladića i da mu garantuje bezbjednost tokom boravka u Rusiji.

Odluka suda – pokušaj izricanja smrtne presude generalu Mladiću

Porodica generala Ratka Mladića smatra da odluka sudskog vijeće Haškog tribunala da odbije zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Rusiji predstavlja pokušaj izricanja smrtne presude, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

On je istakao da je porodica zabrinuta za generalov život, s obzirom na način i obrazloženje sudskog vijeća koje je suprotno medicinskim činjenicama.

Darko Mladić je rekao da će se odbrana žaliti na ovu odluku, kao i da će razmotriti sve druge opcije koje stoje na raspolaganju kako bi zaštitili život generala Mladića. On je naveo da haški sudija Alfons Ori i njegovo vijeće nisu iznenadili ovom odlukom i da su nastavili sa svojom praksom očigledne pristrasnosti na štetu generala Mladića.

“Time su još jednom pokazali svoju nedostojnost da mu sude i pristrasnost koja prevazilazi sve granice čak i dobrog ukusa, a kamoli pravnih normi”, naveo je Darko Mladić.

Osim toga, kaže on, nevjerovatno je da sudsko vijeće tretira ruske garancije kao nepostojeće, iako priznaje njihovo postojanje, s obzirom na to da je izrazilo bojazan da se general Mladić neće vratiti u Hag. Darko Mladić podsjeća da u garancijama eksplicitno stoji da će Ruska Federacija učiniti i primijeniti one uslove koje Tribunal propiše.

“Oni su po zna koji put protivrečni sami sebi, što pokazuje njihovu političku usmerenost, koja nam je, nažalost, već dugi niz godina poznata i vidljiva”, naveo je Darko Mladić.

On je napomenuo da je stručnjacima jasno da je generalu Mladiću život u opasnosti, da su učinjeni veliki propusti u njegovom liječenju, a rezultat toga može da bude najgori mogući ishod.

 

 

Podijelite članak

Počitajte još

U Kini 11 novih slučajeva zaraženih koronavirusom

072info

Najveća enigma pandemije: Kakva je uloga djece u širenju virusa?

072info

Gaf rumunskog ministra hit na društvenim mrežama (VIDEO)

Redakcija

Iz Neuma pozivaju građane BiH na odmor: “Većih cijena neće biti, već su se smanjile”

072info

Ne odlažite kišobrane: I danas nas čekaju pljuskovi i grmljavina

Redakcija

Stižu nove oznake na gumama, obavezne su i za kamione

072info

Britanski naučnici došli do velikog otkrića kod težih COVID-19 bolesnika

Redakcija

25. maj se slavio kao Titov rođendan: Evo ko je sve nosio Štafetu mladosti

072info

Tuzlanska kapija, mjesto prekinute mladosti: Sve je u tom trenutku stalo

072info

Hrvatska: Učenici od 1. do 4. razreda vraćaju se u škole

072info

Agroindustrijski sektor BiH povećao izvoz za osam posto

072info

Džumhur nagradu donirao oboljeloj djevojčici: “Znam njenog oca i to je emotivno za mene”

072info

Učite djecu da se zubići moraju prati

072info

Vršajević sa suprugom Lejlom živi kao u Hollywoodskim filmovima

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Igrali se i nabasali na bakine poluge zlata: Otkriveno otkud i koliko vrijede

Redakcija

Tragedija: Dječak se popeo na vagon i poginuo pod naponom od 25.000 volti

Redakcija

Otkriveni detalji: Kako je Ukrajinac pomoću lemilice ukrao više od 135.000 eura sa bankomata

Redakcija

Erdogan uputio bajramsku poruku: Nikome nećemo dozvoliti da otima palestinsku zemlju

Redakcija

Aplikacije koje će vam pomoći da veza na daljinu bude lakša

072info