Odbila posao u Microsoftu i vratila se u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Žena u IT sektoru, asistentica, profesorica i doktorica računarskih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu – sve to je Džejla Međedović.

Studirala je u Sarajevu na Univerzitetu “Sarajevska škola nauke i tehnologije”, gdje joj se probudio interes za studijskim programom u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Predavalo mi je nekoliko profesora iz Amerike i svidio mi se njihov način predavanja i odnosa prema studentu. To me motivisalo da idem u Ameriku na doktorat, priča Džejla.

Na Stony Brooke Univerzitetu u New Yorku je doktorirala na temu Algoritmi za velike količine podataka, a tokom doktorata radila je u Microsoftovom timu za Cloud i aplikacije, za koji ima samo riječi hvale. Otkrila je i šta je to što ovu firmu izdvaja u odnosu na druge…

– Shvatili su da je jako bitno zadržati ljude, i koliko znači imati inžinjera koji je tu već 20 godina, objašnjava Međedović.

Iako je imala priliku da ostane u Seattle-u i radi u Microsoftu, odlučila je vratiti se u Sarajevo. 

– Na Univerzitetu je bilo mnogo studenata iz različitih zemalja svijeta. Kolega Japanac i ja smo jedini koji smo se vratili u svoje domovine. Naravno da sam se dvoumila oko toga da li da ostati ili se vratiti, ali na povratak sam se odlučila iz privatnog i profesionalnog razloga. Željela sam da radim kao profesorica, pa mi je ideja da se obrazujem vani i učim ono što ovdje nisam mogla, pa se vratim i to znanje prenesem drugima, bila idealna, ističe Džejla.

Nije imala dojam da nešto žrtvuje, jer upotreba njenih talenata, smatra Džejla, puno je važnija u akademskom poslu nego u industriji.

Cijeli intervju sa Džejlom Međedović na Face TV-u pogledajte u videu ispod.

OSLOBOĐENJE