Odbili da voze slijepu ženu 14 puta, moraju da plate milion dolara

Američkoj kompaniji Uber je naloženo da plati 1,1 milion dolara slijepoj ženi kojoj je ta kompanija 14 puta odbila vožnju.

Nezavisni arbitar je u četvrtak naložio Uberu da plati 1,1 milion dolara Lisi Irving, slijepoj ženi iz San Franciska u SAD, zbog protivzakonite diskriminacije nakon što su joj vozači odbili vožnju u 14 navrata, prenosi BBC.

Arbitar je takođe odbacio argument Ubera da nisu odgovorni za diskriminaciju koju su vršili vozači, jer su oni samo ugovarači, a kompanija je saopštila da se ne slaže sa presudom.

BBC navodi da je Lisa Irving, stanovnica San Franciska, koja je slijepa i u kretanju se oslanja na svog psa vodiča Bernija, podnijela tužbu protiv Ubera 2018. godine nakon što joj je ili odbijena vožnja ili su je vozači Ubera maltretirali odbijajući joj prevoz sa psom vodičem.

Jedan vozač navodno joj je skratio putovanje nakon što je lažno tvrdio da je stigao na odredište, a Irving je navela da su otkazane vožnje takođe dovele do toga da je kasnila na posao, što je doprinijelo otkazu koji je dobila.

U izjavi izdatoj za medije nakon presude, portparol Ubera rekao je da je kompanija “ponosna” na pomoć koju pruža slijepim putnicima, a BBC prenosi da ovo nije prvi put da se Uber suočava sa pravnim procesom protiv zajednice slijepih osoba jer je 2014. godine Nacionalna federacija slijepih u SAD-u tužila kompaniju zbog propisa o psima vodičima.

Prethodni članakU BiH 1.368 novozaraženih koronavirusom, preminulo 40 osoba
Sljedeći članakKorona žurka sa muzikom uživo, policija pronašla i drogu