Portal 072info

Odbio ponudu za McDonald’s i krenuo svojim putem, a danas ima 36 godina i težak je gotovo 100 milijardi dolara

Screenshot 9 272
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zuckerbergov otac ponudio je Marku da će, ako ne želi ići na fakultet, uložiti u franšizu McDonald’sa i upravljanje dati u ruke njemu.

Da nije osnovao Facebook i postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Mark Zuckerberg vjerovatno bi – vodio McDonalds. Prvi čovjek najveće društvene mreže na svijetu Facebook je počeo razvijati iz studentske sobe na Harvardu i, naravno, ni u najluđim snovima nije mogao pretpostaviti da će se njegov projekat toliko razviti te da će danas, zahvaljujući Fejsu, s 36 godina biti težak gotovo 100 milijardi dolara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zuckerbergov otac nije Marka, kao ni ostalu djecu, po svaku cijenu prisiljavao da se upišu na fakultet. Dao im je zanimljiv izbor i alternativu – ili studiranje ili će im, vjerovali ili ne, kupiti franšizu za McDonald’s i njih staviti na čelno mjesto. Da je kojim slučajem umjesto fakulteta odabrao drugu opciju i krenuo u posao s ugostiteljstvom, financijski bi vjerovatno dobro prošao, no, jasno, ne bi bio ni blizu pozicije na kojoj je sada.

Mnogima bi vođenje McDonald’sa vjerovatno bila bolja investicija i prilika za uspjeh, no 2002. godine Mark Zuckerberg ipak se odlučio za fakultet, a ono što je posebno zanimljivo, na kraju je odustao od studija. Naravno, s obzirom na to da je postigao tako veliki uspjeh s Facebookom, nije teško zaključiti da se njegovi roditelji ne ljute na njegov odabir i činjenicu da se umjesto fakulteta odlučio za vlastiti biznis.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koliko je Zuckerbergov otac, koji je po zanimanju zubar, htio uložiti u franšizu poznatog lanca brze prehrane, nije poznato, no prema nekim informacijama s početka stoljeća, ta je cifra tada iznosila između milion i dva miliona dolara. Što se godišnje zarade tiče, prosječan godišnji profit vođenja takvih franšiza prije nekoliko godina u SAD-u iznosio je oko 90 hiljada dolara, iako su te brojke za McDonald`s često i veće.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Bogatstvo Marka Zuckerberga doseglo iznos od 100 milijardi dolara

Portal 072info

Zuckerberg ušao u klub centimilijardera: S njim su još samo dvojica u društvu

Portal 072info

Zuckerberg izgubio 7 milijardi dolara zbog bojkota oglasa na Facebooku

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME