Odbojkašice BiH uvjerene u odlazak na Evropsko prvenstvo

SA ODBOJKASICE BIH PKG 19 HAM 120210423 154615617 00 02 03 23 Still001 750x416 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odbojkašice reprezentacije Bosne i Hercegovine pripremaju se u Kaknju za prvi od dva kvalifikaciona turnira za odlazak na Evropsko prvenstvo. Prvi put nakon dugo vremena kompletne. I sa novim selektorom. Naše najbolje odbojkašice rade kako bi san postao realnost.

Prije dvije godine cilj nije ispunjen. Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Lukavcu od Rumunije. U odlučujućem meču za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Ove godine, sa novim selektorom, sa mnogo više iskustva u nogama i rukama, te dobrim zdravstvenim biltenom, naša najbolja ženska selekcija želi ići korak dalje u grupi sa Češkom, Slovenijom i Latvijom.

Odbojkašice spremne

“Mi smo tu sigurno kao jedan od favorita. ja bih među tri selekcije tražio putnike za Evropsko prvenstvo. Nemamo mnogo materijala o Latviji. Smatram da i oni sigurno dižu kvalitet. Sigurno će biti nezgodan protivnik svima”, smatra selektor Stevan Ljubičić.

Glavna uzdanica ženske odbojkaške reprezentacije bit će Edina Begić. Ona će ove godine nastaviti svoju karijeru u ruskoj ligi. Do sada je svoje raskošno umijeće pokazivala u Italiji.

“Vjerujem da imamo kratak period da se pripremimo za utakmice koje predstoje. Sigurna sam da ćemo trudom i radom pripremiti se što bolje. I da možemo odraditi dobar posao na predstojeća dva turnira”, kaže Begić.

Prvi turnir igra se u Latviji gdje će se u balon sistemu zbog pandemije igrati prva kola ove grupe. Ono što je izuzetna vijest je da se drugi turnir održava u Bosni i Hercegovini. Tačnije u Areni Husein Smajlović u Zenici.

I dok je selektor Ljubičić oprezan u prognozama… Same igračice smatraju da mogu do Eura. I do pobjeda nad Slovenijom i Češkom.

“Mislim da ovogodišnji stručni štab radi veoma predano. Radi sve što je u njihovoj moći. Da nas što bolje spreme za predstojeće mečeve”, priča Dajana Bošković.

Dobra atmosfera

“Vjerujem da mi našim radom i ovom atmosferom koju vidim i ovog jutra, da ćemo uspjeti da dobijemo ove druge dvije reprezentacije”, dodaje Begić.

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH priprema se u Kaknju. Ovdje će ostati do prvih dana maja mjeseca, kada će otputovati u Latviju. Turnir u Latviji igra se od 6. do 8., a u Zenici od 14. do 16. maja ove godine.