Odgođena vježba OS BiH i Vojske Srbije zbog epidemiološke situacije, Dodik ljut na Podžića

osbih 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministarstvo odbrane BiH odgodilo je vojnu vježbu koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra ove godine. Vježba je odgođena zbog epidemiološke situacije.-

“Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest mjeseci zajednički planirali izvođenje ove vježbe. Ministarstvo odbrane Republike Srbije ostaje partner Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, sa željom da u budućnosti ostvarimo zajedničke aktivnosti”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

ČITAJ JOŠ:  Dodik o statusu Srebrenice

Kako nezvanično saznajemo Ministarstvo odbrane BiH je prolongiralo vježbu zbog malog broja vakcinisanih pripadnika OS BiH.

Ovogodišnja taktička vježba “Manjača 2021” je planirana na poligonu za obuku na Manjački što treba predstavljati pokazatelj razvijanja dobre bilateralne saradnje ministarstava odbrane BiH i Srbije, kako je rečeno na sastanku ministara Sifeta Podžića i Nebojše Stefanovića prošlog mjeseca.

Ovo je trebala biti prva vježba ove dvije vojske na tlu BiH iako je saradnja dugogodišnja u okviru drugih programa i misija.

ČITAJ JOŠ:  Emrić pozvao Tužilaštvo BiH da reagira na Dodikovo sramno negiranje zločina na Markalama

Iako je vježba odgođena zbog epidemiološke situacije, reagovao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optuživši ministra Sifeta Podžića da je neovlašteno otkazao vježbu.

“Podžić se nije ni obratio niti se konsultovao s Predsjedništvom BiH. Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi”, rekao je Dodik.

On je najavio podnošenje krivične prijave protiv Podžića, koji, kako kaže, ne zaslužuje, niti će više imati bilo kakvo povjerenje za bilo kakvu odluku koje Ministarstvo odbrane predlaže Predsjedništvu BiH.

ČITAJ JOŠ:  Dodikova strategija u 27 tačaka za odumiranje Bosne i Hercegovine

Iako nije prisustvovao ranijim vojnim vježbama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, poput one posljednje sa Vojskom SAD-a, Dodik je namjeravao bii nazočan na Manjači kada dođu srbijanski vojnici, pa zbog toga i stiže ovakva burna reakcija iako je vježba otkazana iz opravdanih razloga.

GODISNJICA
MARKETING