Odgovor Erdogana: Važno je šta želi turski narod, a ne šta će reći svijet

Screenshot 2 1085
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je svjetsku osudu odluke Ankare da Aja Sofiju pretvori u džamiju uz poruku kako je to bilo suvereno pravo Turske.

Erdogan je ranije rekao da će prve molitve u ovoj novoj džamiji biti održane 24. jula. On je i ranije pozivao da se Aja Sofija pretvori u džamiju.

“Oni koji ne preduzimaju korake protiv islamofobije u svojim vlastitim zemljama napadaju Tursku koja samo koristi svoja suverena prava”, rekao je Erdogan.

On je naveo da je ova odluka donesena ne zato što Ankaru zanima šta će drugi reći, već što je to pravo Turske i ono što nacija želi.

“To je isto kao što smo uradili u Siriji u Libiji i drugim mjestima”, izjavio je danas Erdogan, prenio je AFP.

Francuska, Rusija, Grčka, EU i SAD su osudile ovaj potez Ankare. Zamjenik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je danas da Rusija žali zbog te odluke.

Prema njegovim riječima, hram jeste na teritoriji Turske, ali je bez ikakve sumnje nasljeđe svih.

“Nadam se da će Turska u potpunosti ispoštovati sve obaveze u vezi sa statusom crkve kao svjetske baštine u smislu upravljanja, zaštite i pristupa”, rekao je Gruško.

Šef odjeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne odnose mitropolit Hilarion izrazio je tugu zbog odluke vlasti Turske.

“Nadali smo se do kraja da će tursko rukovodstvo odustati ili preinačiti odluku i ovo za nas predstavlja veliku tugu i bol”, rekao je mitropolit Hilarion, prenio je AFP.

GODISNJICA
MARKETING