Odgovor Hrvatskih granica na pitanje: Mogu li građani BiH ući u Hrvatsku sa srbijanskom potvrdom o vakcinaciji?

Screenshot 1 160
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odgovor na ovo pitanje pokušali smo dobiti od doktora zdravstvenih nauka Ademir Spahić – koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo u pandemiji COVID-19, koji je i najavio Covid pasoše. On je u telefonskom razgovoru za Buku izjavio da su Covid pasoši namijenjeni građanima BiH koji su vakcinisani u Srbiji, jer će, kako je rekao, kao državljani BiH sa potvrdom izdatom u drugoj državi imati problem pri prelasku granice. 

Kao primjer države koja bi građanima mogla praviti problem, naveo je susjednu Hrvatsku, iako svoju tvrdnju nije mogao potkrijepiti, ni zvaničnim, ni nezvaničnim informacijama.  

Tragom ove rasprave, kontaktirali smo Hrvatske granice u potrazi za pojašnjenjem pravila ulaska u Hrvatsku za BH građane koji su vakcinisani izvan Bosne i Hercegovine.

Na naše pitanje da li je za državljane BiH prihvatljiva potvrda o vakcinaciji izdata u drugoj državi, iz Hrvatskih granica odgovaraju:

“Vezano za potvrde o cijepljenju, priznavat će se sve vrste potvrda koje izdaju službena tijela, uključujući i liječničke potvrde na kojima su navedeni podaci od putnika, cjepivu i datumu cijepljenja obzirom da od primanja druge doze mora proći više od 14 dana. Ukoliko potvrda ne sadrži ovjeru ovlaštene osobe ili tijela, isti se neće prihvaćati obzirom da su kao takvi podložni krivotvorenju.”

Iz odgovora tumačimo da je za ulazak u Hrvatsku jedino važno da se radi o validnoj potvrdi o vakcinaciji, bez obzira u kojoj državi je ona izdata.

Ovo demantuje Spahićeve tvrdnje i vraća nas na početak i na pitanja: U čemu je razilika između potvrde o vakcinaciji i Covid pasoša? Kome su potrebni Covid pasoši? Zašto građani koji su vakcinisani u Srbiji i Republici Srpskoj dobijaju potvrde sa QR kodom, a građani Kantona Sarajevo dobijaju potvrde nalik na “nota račun”?

Prenosimo cijeli odgovor Hrvatskih granica u vezi sa pravilima za ulazak putnika u Hrvatsku:

Državljanima trećih zemalja, koji nisu članovi obitelji državljana država članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, niti su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. godine o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize, izuzev osoba iz točke II. ove Odluke, ulazak u Republiku Hrvatsku odobrit će se samo u slučaju nužnih putovanja. 

Jedno od iznimki je i putovanje iz turističkih razloga. Tako osobama koje putuju iz turističkih razloga te imaju potvrdu o uplaćenom smještaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu te drugom obliku turističkog smještaja ili su vlasnici kuća ili plovila u Republici Hrvatskoj, ulaz u Republiku Hrvatsku omogućit će se uz predočenje: 

– negativnog nalaza PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa;
– predočenje potvrde o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrde o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;
-predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika; 
-ili je obveza obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz samoizolaciju do prispijeća negativnog nalaza.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana)

Vezano za potvrde o cijepljenju, priznavat će se sve vrste potvrda koje izdaju službena tijela, uključujući i liječničke potvrde na kojima su navedeni podaci od putnika, cjepivu i datumu cijepljenja obzirom da od primanja druge doze mora proći više od 14 dana.

Ukoliko potvrda ne sadrži ovjeru ovlaštene osobe ili tijela, isti se neće prihvaćati obzirom da su kao takvi podložni krivotvorenju.
 
Brzi antigenski test – BAT naveden je na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, a koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku.

Za sve strane putnike, neovisno o državljanstvu, zbog skraćenja procedure na graničnom prijelazu, savjetujemo prethodno ispunjavanje najave putem aplikacije Enter Croatia.

Više informacija o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku, s obzirom na privremene zabrane, odnosno ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19 možete pronaći na poveznici https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211