Odgovor na vječno pitanje: Zašto zidar napravi zid ukrivo, keramičar naopako okrene pločicu, a ‘vodovodžija’…

Ne postoji osoba kojoj prva pomisao na majstora nije kako ga je ovaj prevario. Statistički je potrebno samo jedno iskustvo sa majstorom da bi se ova tvrdnja pokazala tačnom.

Ako nikada niste radili neke poslove sa majstorima, prvi majstor do kojeg dođete će vas prevariti. Drugi možda neće ali vi ste već stekli iskustvo da mu možete reći: “Nadam se da me nećeš prevariti kao prošli”.

Vi možete misliti da je vaše prvo iskustvo sa majstorom bilo dobro, no prvi idući majstor koji dođe reći će vam: “Ko ti je ovo radio?”, potvrđujući da vas je prošli majstor prevario.

Ne postoji utopijsko iskustvo u kojem vi niste prevareni. Postoji vaša nesvjesnost prevare, ali to se ne pika.

O kojim majstorima govorim? O bilo kojim.

Odeš kod automehaničara i on ti konstatuje više kvarnih nego ispravnih dijelova na autu. Odeš kod zubara i on gleda u tvoja usta i razmišlja ” jedna plomba je 30, a za onaj set kugličnih ležajeva mi treba 120… “, pa kaže, ” imate četiri kvarna zuba.” Možda niste imali niti jedan, ali sa zdravljem se ne šali, valjda je zubar u pravu?

Kod građevinara ne postoji posao koji košta manje od 1000 KM. Ako vam je dao ponudu manju od 1000 onda sigurno nije uračunao materijal. Nema veze što su ruke 200, materijala će doći šest puta toliko

Mi smo kao moljci koji jure na svjetlost svijeće da tamo izginu. Plešemo ples smrti uz stihove upita prijateljima “imaš li nekog majstora da mi preporučiš?” Džaba, svaki majstor će te prevariti pa samo bespotrebno uz živce ginu i prijateljstva. ” Hajde što me majstor prevari, ali što mi ga ti preporuči…”

Kod građevinara ne postoji posao koji košta manje od 1000 KM. Ako vam je dao ponudu manju od 1000 onda sigurno nije uračunao materijal. Nema veze što su ruke 200, materijala će doći šest puta toliko.

Ako pak i sa materijalom cijena iznosi manje od 1000 KM, onda ćete morati platiti da dođe drugi majstor popraviti za ovim prvim.

Taj materijal se pak kupuje u radnjama čije mjesto postojanja mi obični smrtnici ne možemo znati. Ne možeš ti kupiti silikon, ne znaš, samo majstor zna koji treba, pošto silikona ima 76540 vrsta, a ne dvije. I nije isto Ceresit ljepilo za pločice koje ti kupiš i koje on kupi, bez obzira što se pakuje u iste vreće. Tvoje je od neke prašine, a njegovo valjda od mljevenih rogova jednoroga.

Zašto zidar napravi zid ukrivo, zašto keramičar naopako okrene pločicu, zašto vodovodžija provuče cijev preko dimnjaka, zašto doktor umjesto bubrega operira ruku…? Zato što tako mora biti! To je zakon univerzuma

Fol je u tome da ne razmišljate racionalno. Mislite: “Ja mogu prevariti majstora”. Ne možete. Kao što se i vozački ispit ne može položiti iz prve jer komisija obara svakog, kako bi svi platili drugi izlazak i time održali nauljenom tu mašineriju obaranja, tako su i majstori prepredena gamad koja je napravila neprobojan sistem.

U vašem svijetu posve je razumno da, ukoliko vam crkne žarulja u lampi, da ju zamijenite istom. Ako je ona od 80 vati sijala dovoljno jakom svjetlošću nema razloga da eksperimentišete.

Eh vidite, majstori ne razmišljaju tako.

Pokvari li se nešto, novi majstor će konstatovati da je prošli majstor umjesto disk pločica za Forda, na vaš auto ugradio disk pločice od FAP-a.

Nemojte sada misliti da možete zaključiti zašto je to uradio. Razlog tome leži u petoj dimenziji koju mi ne možemo pojmiti. Sa druge strane, suočen sa očiglednim pogrešnim rješenjem majstora prije njega, novi mehaničar neće sada uzeti disk pločice od Forda. A ne, on će, iako je upravo konstatovao javašluk nastaviti niz, ugradivši vam pločice od MAN-a. Jer su ove bolje. Zna on bolje od osobe koja ih je napravila.

Zašto to radi?

Zašto zidar napravi zid ukrivo, zašto keramičar naopako okrene pločicu, zašto vodovodžija provuče cijev preko dimnjaka, zašto doktor umjesto bubrega operira ruku…? Zato što tako mora biti! To je zakon univerzuma.

Ne očekujte da vam ijedan majstor učini mikron napora da uradi ono što nije njegov posao. Da baci u smetlje kutiju iz koje je uzeo česmu da ugradi? Pfff! Ili da pomakne žicu u automobilu?

Majstori se plaćaju kao u crtanim filmovima – iz novčanika izvadiš novčanicu, a on ti umjesto nje uzme cijeli novčanik. To je zato što nikada nijedna stvar ne radi u koheziji sa drugom. “Ovaj stari bojler neće moći ići uz novu česmu, a kada kupiš novi bojler moraš promijeniti i osigurače, a kada promijeniš kutiju za iste ona neće stati na zid pa trebaš dovesti zidara…”

Cijene majstorskih ruku važe u striktno izolovanim i nemogućim laboratorijskim uvjetima. Krečenje jeste 1KM po m2, ali samo ako su zidovi upravo ozidani. One stare treba ošmirglati, gletovati, emulzirati… To vam je kao u restoranu da vam kažu “jelo je 5 KM, ali vam je tanjir još 3, escajg 2, najam stolice 1…”

Doduše, majstor vas mora navući. On će reći da je posao veliki i težak, a onda će dati kompliment. 10 majstora mi je prošlo kroz stan i svaki je kao na pokvarenoj ploči ponovio “a fin ti je ovaj stančić”.

Ne očekujte da vam ijedan majstor učini mikron napora da uradi ono što nije njegov posao. Da baci u smetlje kutiju iz koje je uzeo česmu da ugradi? Pfff! Ili da pomakne žicu u automobilu? Boli njega dupe što ćete planuti kao Bitumenka, on je tu da namjesti poluosovinu, ostalo ga ne brine. Sem ako on nije i električar. Onda se poluosovina neće moći zamijeniti dok se žica ne popravi. A ona će lančano iziskivati toliko poslova koliko ih ovaj zna raditi.

Idem niz Bradinu autom pa mi bruje kočnice. Zovem automehaničara i pitam šta da radim. On odgovara: “To ti može biti do pakni ili do nečeg drugog.”

Ozbiljno?! Samo do nečeg drugog! Zamislite da vam doktor kaže: ” Imate rak mozga, ali može biti i da je nešto drugo.”

Urbanmagazin.ba

Prethodni članakU FBiH prosječna netoplaća u julu 840 KM
Sljedeći članakDom naroda: Delegati raspravljaju o platama i naknadama u institucijama BiH