Odgovori na ključna pitanja: Smiju li se cijepiti alergičari ni onkološki pacijenti

vakcina korona januar2021 epa

Vakcina protiv koronavirusa i dalje izaziva mnogo nedoumica kod ljudi. U zemljama Europske unije i regiona vakcinacija je počela još u decembru, no još uvijek prve vakcine nisu stigle u Bosnu i Hercegovinu.

Sudeći prema iskustvima ljudi koji su se već cijepili protiv COVID-19, prijavljuju se tek blaže nuspojave kao što su bol na mjestu injekcije, umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima i vrućica.  

U nekim slučajevima prijavljena je alergijska reakcija pa mnogi ljudi, posebno oni koji pate od alergija ili su narušenog imuniteta, zabrinuto pitaju mogu li se cijepiti.

Na najčešća pitanja za Jutarnji list odgovorila je epidemiologinja Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 

Ko je u riziku od razvoja alergije nakon cijepljenja? 

“Za trenutno u Hrvatskoj dostupna cjepiva protiv bolesti covid-19 (BioNTech/Pfizer – Comirnaty i Moderna) kontraindikacije za cijepljenje su preosjetljivost na bilo koju komponentu cjepiva”, kazala je ona. 

Mogu li se cijepiti osobe alergične na najčešće alergene, poput ambrozije, peluda ili jagoda? 

“Alergijske reakcije poput alergije na hranu, kućne ljubimce, otrov kukaca ili okolišne alergene ili alergije na oralne lijekove (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija niti mjera opreza za cijepljenje u Hrvatskoj trenutno dostupnim mRNA COVID-19 cjepivima”, istakla je dr. Lovrić Makarić. 

Čepovi za bočice ovih cjepiva nisu izrađeni od lateksa od prirodne gume i ne postoje kontraindikacije ili mjere opreza za cijepljenje za osobe s alergijom na lateks. Uz to, budući da ova mRNA COVID-19 cjepiva ne sadrže jaja ili želatinu, osobe s alergijama na ove tvari nemaju kontraindikacije ili mjere predostrožnosti za cijepljenje.

Koje su preporuke za onkološke bolesnike na liječenju? 

“O optimalnom vremenu primjene cjepiva kod onkoloških bolesnika aktualno na kemoterapiji ili radioterapiji, preporučuje se savjetovati s vodećim liječnikom. Kad god je to moguće, primjenu cjepiva treba izvršiti prije započinjanja kemoterapije. No liječnici koji liječe imunokompromitirane pacijente mogu ih savjetovati kada bi bilo optimalno provesti cijepljenje na temelju njihova znanja i razumijevanja njihova imunološkog statusa i vjerojatnog imunološkog odgovora na cijepljenje, ali također trebaju uzeti u obzir rizik od bolesti COVID-19 i vjerojatnost izloženosti njihovih pacijenta”, rekla je dr. Lovrić Makarić.

Prethodni članakIZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Autobus sletio s kolovoza
Sljedeći članakKivi je vitaminsko čudo koje liječi