Odgovori na ova pitanja pokazat će vam zašto imate spor metabolizam

Odgovori na sljedećih pet pitanja mogli bi biti dobra baza za ponovno uspostavljanje ravnoteže metabolizma

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ukoliko vam je izgovor za nemogućnost postizanja željene težine činjenica da imate spor metabolizam, trebali biste početi razmišljati drugačije. Sigurno je da se organizmi i probavni sistemi razlikuju od osobe do osobe, ali svakako i sami možete utjecati na ubrzanje vašeg metabolizma.

Odgovori na sljedećih pet pitanja mogli bi biti dobra baza za ponovno uspostavljanje ravnoteže metabolizma.

1. Pijete li dovoljno tekućine?

Svaki dan biste u organizam trebali unijeti barem dva litra vode. Obična ili mineralna voda, prirodni povrtni ili voćni sokovi iz kućne radinosti te nezaslađeni čajevi (posebno zeleni) trebali bi biti vaš prvi izbor kada su u pitanju tekućine. Zaboravite na gazirane i zaslađene sokove, koji osim što obiluju umjetnim bojama i ekstraktima sadrže i enormne količine šećera.

ČITAJ JOŠ:  Šest znakova horoskopa koje će četiri naredne godine pratiti sreća

2. Preskačete li doručak?

Doručak je jedna od najboljih stvari za vaš metabolizam. Konzumacija hranjivih tvari unutar prvih 30-45 min nakon buđenja, “budi“ vaš metabolizam iz sna i održava nivo energije stabilnom tokom cijelog dana. Istraživanja su u više navrata dokazala da oni koji redovno doručkuju na znatno lakši način postižu i održavaju dobru liniju, te drže tjelesnu težinu pod nadzorom od onih koji doručak preskaču s namjerom štednje kalorija.

3. Jedete li dovoljno često?

ČITAJ JOŠ:  Najzdravije namirnice koje treba jesti za doručak

Slikovito, metabolizam je plamen koji je potrebno održavati adekvatnim gorivom. Gorivo našeg organizma jest hrana. Ako pravimo preveliki razmak između obroka svome tijelu ne činimo uslugu. Konzumacija manjih, frekventnih 5-6 obroka tokom dana definitivno je bolji i pametniji izbor nego gladovanje.

4. Spavate li dovoljno?

Izuzetno važan sudionik zdravog života, uz prehranu i fizičku aktivnost, jeste san. Osam sati sna bi trebalo biti pravilo. Nedostatak toliko potrebnog kvalitetnog odmora, osim što uzrokuje gubitak energije i koncentracije, otvara apetit za slatkim i masnim stvarima, a da toga nismo ni svjesni.

5. Jesu li proteini vaši prijatelji?

ČITAJ JOŠ:  Bila intimna sa preko 16.000 muškaraca, sada se udaje za ženu

O tome koliko je fizička aktivnost neophodna u kreiranju brzog metabolizma svi već dosta znamo. Potrebno je povećati udio mišićne mase, a kako bi to postigli, veliku ulogu u cijeloj priči igraju i proteini (bjelančevine) koji bi trebali biti zastupljeni u svakom obroku. Piletina, puretina, riba, bjelanjci, mahunarke kao što su grah, leća ili bob, manji udio orašastih plodova koji su također u određenoj mjeri izvor proteina trebali bi biti zastupljeni što je više moguće u dnevnom jelovniku.

Ukoliko se budete pridržali ovih stvari i počnete se baviti fizičkom aktivnošću sigurno ćete primijetiti rezultate za veoma kratko vrijeme.

072INFO TV