Odlazak 500 mladih iz BiH je zaustavio stalni posao u BiH

Screenshot 2 32
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine radi posla je česta tema s poražavajućim podacima, dok se jasna strategija za zaustavljanje tog trenda i ne nazire te ostaje misija pojedinaca, udruženja i kratkoročnih projekata koje finasiraju strane organizacije.

Tako je odlazak 500 mladih građana iz BiH zaustavio stalni posao kroz projekt Your Job, koji u našoj zemlji provodi Caritas BiH s Caritasom biskupija u Mostaru i Banjoj Luci, uz podršku stranih donatora.

Miroslav Valenta (Foto: G. Š./Klix.ba)
Miroslav Valenta (Foto: G. Š./Klix.ba)

Voditelj projekta Your Job u BiH Miroslav Valenta kaže kako projekt funkcionira kroz savjetovališta za zapošljavanje u Banjoj Luci, Čapljini i Mostaru i nudi mladima mogućnosti da se uključe na tržište rada, bilo da je to rad kroz pripravnički program, neke stručne obuke, jačanje njihovih vještina ili program poduzetništva.

“Projekt u vrijednosti od 1,5 miliona eura u BiH traje tri godine i finansiraju ga donatori iz inostranstva, prvenstveno Austrijska razvojna agencija, Renovabis, Fondacija Medicor i Caritas Austrije. Kroz njega je prošlo više od 2.500 mladih osoba, a oko 500 njih je uspjelo pronaći posao i nakon završenih projektnih aktivnosti. Tome smo doprinijeli mi, ali i naši partneri koji su kao poslodavci prepoznali u mladima njihove snage i sposobnosti, te im dali priliku da jačaju svoje vještine i ostanu u Bosni i Hercegovini”, kaže Valeneta.

ČITAJ JOŠ:  U protekla 24 sata u BiH preminulo je šest osoba, a zaraženo je 253

Objašnjava kako nude pristup prilagođen svakoj mladoj osobi individualno, tako da se za njih, kad dođu u savjetovalište, napravi individualni plan ovisno o njihovim kapacitetima i trenutnim znanjem te omogući, ukoliko su zainteresirani, prvo radno iskustvo ili obuka.

Projekt se, kako naglašava, pokazao plodonosnim te ga nastoje produžiti za još tri godine. Tako rade na njegovoj održivosti i pokušavaju, u saradnji s lokalnim vlastima, postojeće projekte prilagoditi kako bi zaista mladima omogućili lakšu integraciju na tržište rada.

Marinko Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marinko Martinović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Jedan od mladih kojima je ovaj projekt bio sudbonosan je Marinko Martinović, koji nakon završenog fakulteta nije imao priliku za posao, a sada je uspješan vlasnik firme “Masterfitnes”.

“Uspio sam kroz svoju poslovnu ideju pokrenuti vlastiti fitness centar koji je zaživio uz pomoć Your Joba, na površini od 700 kvadratnih metara sa savremenom opremom. Pomogli su mi pokrenuti firmu, ne samo finansijski, nego administrativno, pravno i drugim savjetima”, ističe Martinović.

ČITAJ JOŠ:  Godišnja inflacija u BiH najviša u regionu: Najsiromašniji u Evropi, s neznalicama na vlasti
Žana Mikulić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Žana Mikulić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Zahvaljujući projektu Your Job i Mostarka Žana Mikulić je kao pripravnica počela raditi u humanitarnom udruženju “Minores”, koja pomaže beskućnicima i socijalno ugroženim osobama.

“Nakon neuspješnog traženja posla po završetku fakulteta prijatelj mi je predložio da apliciram na ovaj projekt. ‘Minores’ je u to vrijeme tražio pripravnika kako bi rad udruženja podigao na viši nivo i ja sam tu vidjela izvrsnu priliku za zaposlenje”, govori Mikulić zadovoljna prvim poslom.

Smatra da su mladi u BiH demotivirani, jer i nakon visokog obrazovanja ne mogu sa sigurnošću pronaći posao, a ovaj projekt im daje nadu da će imati prosperitet u našoj zemlji.

Danijela Kegelj (Foto: G. Š./Klix.ba)
Danijela Kegelj (Foto: G. Š./Klix.ba)

Da su poslovne prilike mladima razlog za ostanak u BiH smatra i Danijela Kegelj, koja je kao direktorica JU “Dječji vrtići Mostar” i Udruženja “Vedri osmijeh” kroz navedeni projekt omogućila pripravnički posao mladima u tim institucijama.

ČITAJ JOŠ:  Očekuju li nas nova poskupljenja?

“Značaj ovog projekta je dvostruk. Mi smo imali mlade koji su pripravnički staž odrađivali u vrtićima, a u udruženju smo imali instruktore za krojenje i šivanje. Prvo što se mladim ljudima pružila mogućnost da se u toj prvoj godini preispitaju, osnaže i nauče stvari koje nisu na fakultetu. S druge strane im je poslana poruka kako nije baš da niko ne brine šta će biti s njima”, ustvrdila je Kegelj.

Zbog toga poručuje kako se ovakvi projekti trebaju nastaviti te inicirati unutar ustanova i preduzeća širom zemlje, a dosadašnji rezultati su pokazali kako je upravo to uspješna metoda za zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

S ciljem poboljšanja standarda mladih i zaustavljanja trenda napuštanja BiH, u Mostaru je održan okrugli sto o temi “Nezaposlenost mladih i važnost prvog radnog iskustva”, gdje se govorilo o navedenim problemima i mogućim rješenjima.

GODISNJICA
MARKETING