Portal 072info

Odlaze nam i stručnjaci za kontrolu lijekova

Priča o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH je mnogo više od priče od materijalnog statusa uposlenika, to je pitanje bezbjednosti svih građana. Svi smo mi sadašnji ili budući pacijenti, kaže Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata pomenute agencije.

Komentarišući neke tvrdnje da Vijeće ministara BiH namjerava od Ministarstva pravde zatražiti ispitivanje reprezentativnosti Sindikata državnih službenika i uposlenika BiH, čiji je dio i sindikat ove agencije, Rustemović najavljuje mogućnost ulaska u bitku za reprezentativnost, ali i udruživanja sa (srodnim) sindikatima Agencije za kontrolu hrane i Forenzičke laboratorije.

– Mig imamo, tvrdi Ramusović, napominjući da Agenciju za lijekove i medicinska sredstva uglavnom čine zdravstveni radnici različitih profila, ali i administracija koja je obučena za rad u ovakvoj instituciji.

– Agencija zarađuje na tržištu, prošle godine smo, recimo, u budžet BiH donijeli 12.000.000 KM, no, naša primanja su najmanja među zdravstvenim radnicima u državi, ističe Rustemović, dodajući da je dio Agencije, čije je sjedište u Banjaluci, i Kontrolni laboratorij sa sjedištem u Sarajevu, dobitnik najviših evropskih certifikata.

image

Ramo Rustemović

– A naš magistar farmacije sa specijalizacijom ima platu 1.500 KM, bez specijalizacije 1.200-1.300, laboratorijski analitičari, inženjeri hemije 800-900 KM. Biću ličan: poslanici za svoj nerad primaju moju neto platu za pola godine, ogorčen je sindikalista, dodajući da ne čudi što se sektori Agencije prazne.

– Prelaze u odjeljenja, ali i odjeljenja nestaju. U laboratoriji bi, recimo, trebalo da bude 70-ak zaposlenih, a kod nas radi 42, što je najmanje u regiji. O kakvoj alarmantnoj situaciji je riječ, najbolje govori to da su u Kontrolnom laboratoriju sa tri ključne pozicije uposlenici otišli u penziju, a ta mjesta nisu popunjena zbog moratorija na zapošljavanje, govori Rustemović.

Pozicija načelnice za procjenu kontrole kvaliteta lijeka pripala je osobi na osnovu prisilne unutarnje preraspodjele.

– Ljudi rade po nekoliko poslova, bez nadoknade. Ne smijemo se razboljeti, kaže Rustemović, od kojeg saznajemo da je, na inicijativu Sindikata i uz podršku aktuelnog menadžmenta s dr. Aleksandrom Zolakom na čelu, u Ministarstvu civilnih poslova pokrenuto pitanje njihovih plata, nažalost, zasad samo zdravstvenih radnika.

– Tražimo da se makar vratimo na vrijeme od prije 10 godina, kada je došlo do fuzije Zavoda za kontrolu lijekova FBiH i Agencije RS-a, ističe sindikalista, pitajući se da li iko shvata da ovdje ipak nisu najbitnije plate, nego kvalitet lijekova.

I hoće li on doći u pitanje.

OSLOBOĐENJE Edina Kamenica

Podijelite članak
  • 8
    Shares