Odleđivanje mesa na sobnoj temperaturi tokom ljeta može biti rizično

Screenshot 7 9

Zaleđeno meso prije kuhanja prvo morate odlediti, a to najčešće radite ostavljajući ga na radnoj ploči nekoliko sati. Međutim, ovaj postupak može biti rizičan tokom toplih ljetnih dana.

Iako na taj način se nećete morati brinuti o nuspojavama odmrzavanja mesa u mikrovalnoj ili drugim sumnjivim mjestima u kuhinji. Umjesto toga, može se prirodno otopiti sjedeći neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Međutim, tokom ljetnih dana može doći do ozbiljnih problema ako predugo odmrzavate meso na radnoj površini na visokoj temperaturi, jer kada se smrznuta hrana ostavi duže od dva sata, to može dovesti do brzog povećanja rasta bakterija.

Smrznuta hrana je također opasna kada temperatura dosegne više od 40 stepeni, jer se tada bakterije mogu brzo razmnožavati u hrani.

Iako je meso smrznuto, ono će ostati sigurno, a bakterije u njemu ostat će u mirovanju, ali kako se meso počne odmrzavati, bakterije će početi postajati aktivne. Stručnjaci navode da meso nikada ne odmrzavajte na pultu, jer ono može postati opasno nakon dva sata ili jedan sat u toplijim ljetnim mjesecima zbog rizika od brzo rastućih bakterija.

Ako želite odmrznuti meso za vrijeme toplog ljetnog dana ili bilo kojeg dana kada je vaša kuhinja toplija od 40 stepeni, možda bi bilo najbolje potražiti drugu mogućnost.