ODLIČNE VIJESTI U protekla 24 sata testirano 727 uzoraka, pozitivne tri osobe

Podijelite vijest

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić kazao je danas da je u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano 727 uzoraka.

– Na koronavirus su pozitivne tri osobe, po jedna iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskoj i Zapadnohercegovačkog kantona – kazao je Peršić.

Istaknuo je da su dosad u FBiH testirana ukupno 18.022 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 902 osobe.

ČITAJ JOŠ:  Putujete u Njemačku? Od danas su na snazi nova korona pravila

– Kada je u pitanju spolna struktura, 54 posto oboljelih su žene, a 46 posto muškarci. Trenutno se u bolnici nalazi 45 osoba, a četiri su na respiratorima – kazao je.

Naglasio je da se u FBiH s današnjim danom oporavio 361 pacijent, odnosno 30 u posljednja 24 sata.

– Dosad su u FBiH zabilježena i 33 smrtna ishoda – pojasnio je.

Kada je u pitanju broj potvrđenih slučajeva po kantonima, situacija je sljedeća: HNK – 261, ZDK – 181, KS – 115, USK – 90, ZHK – 85, TK – 81, LK i SBK – 41, BPK – 22 i PK – 3.

ČITAJ JOŠ:  Otkrivena nova saznanja o posljedicama koronavirusa: Kako COVID utječe na probavni sistem?

– Podsjećamo i apeliramo na građane da se sve što smo radili u proteklom periodu i dalje je na snazi, i dalje se svi pojedinačno moramo držati mjera kojima se možemo zaštiti od infekcije ovom bolešću. To su pranje ruku, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja, izbjegavanje kontakta, držanje distance od dva metra. To je najvažnije u periodu kada nemamo vakcinu i nemamo specifičan lijek za ovu bolest – zaključio je Peršić.

Avaz


Podijelite vijest