Odlikašu iz sela Luka kod Srebrenice koji do škole putuje 50 kilometara ponuđen smještaj u stacionaru

j
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Hakiji Sinanoviću, učeniku šestog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici, odlikašu iz planinskog sela Luka, koji do škole putuje 50 kilometara u jednom pravcu, nakon pisanja „Dnevnog avaza“, ponuđen je smještaj u stacionaru Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus“ u Potočarima kod Srebrenice.

– S obzirom na njegovu udaljenost od kuće do škole Hakija u našem stacionaru ima prioritet, ali niko nije došao da za njega traži smještaj. Iz njegovog sela u našem stacionaru među 73 korisnika, smještena je jedna djevojčica, koje ide u područnu školu Potočari, preko puta stacionara. Ako Hakijini roditelji žele da ga smjeste u naš stacionar, rado ćemo to prihvatit – poručuju iz „Emmausa“.

Hakiju iz Luke do Podravanja, u dužini 25 kilometara vozi njegov otac Muhamed, a od Podravanja do Srebrenice, još toliko kilometara Hakija ima organiziran prijevoz kombijem. Dok je on u školi, u Podravanju ga čeka otac.

– Znam za stacionar u Potočarima i razmišljao sam da sina smjesti s ostalom djecom, koja su iz udaljenih sela. Problem je u tome što Hakija od vikenda do vikenda neće da bude odvojen od roditelja i sestre Elme – kaže Muhamed zahvaljujući se na „Emmausovoj“ ponudi.

Muhamed kaže da će pokušati ubijediti sina, jer bi obojici bilo lakše.