Odluka EU: Pametni telefoni, laptopi i drugi uređaji će imati jedinstven punjač

Od jeseni 2024. godine svi mobilni telefoni u Evropskoj uniji, kao i laptopi, tableti i kamere će imati jedinstveni USB Type-C punjač, dogovorili su EU Parlament i EU Vijeće.

Obavezu prilagodbe će imati i iPhone telefoni, dok se regulacija ne odnosi na one uređaje koji se pune samo bežično.

Kako je navedeno u saopštenju EU Parlamenta, ovo pravilo će na godišnjem nivou uštediti do 250 miliona eura koju su kupci do sada trošili na bespotrebne kupovine punjača, a vjeruje se da su odbačeni i nekorišteni punjači godišnje formirali 11 tona elektronskog otpada.

Nakon ljetnog odmora, EU Parlament i EU Vijeće će još formalno da odobre sporazum prije nego isti bude objavljen u Službenim novinama Evropske unije. Zakon će stupiti na snagu 20 dana nakon njegove objave, a odredbe zakona će se provoditi nakon 24 mjeseca. Odredbe se neće odnositi na proizvode koji su pušteni na tržište prije ovog perioda.

Ovaj zakon se pored pametnih telefona i tableta odnosi i na elektronske čitače, slušalice, digitalne kamere, video konzole i pokretne zvučnike, te će svi biti prilagođeni za USB Type-C punjače.

I laptopi će biti prilagođeni prema ovim zahtjevima, s tim da će u ovom slučaju proizviđači imati 40 dana nakon službenog usvajanja zakona.