Portal 072info

Odluka suda u Berlinu: Facebook profil dobiva novog vlasnika nakon smrti korisnika

U Berlinu je jedan roditeljski par tužio Facebook kako bi dobio pristup profilu svoje preminule kćerke. Glavno pitanje u tome je: Jesu li digitalni sadržaji isto tako nasljedni kao i analogni?

Naime, jedna majka iz Berlina od smrti svoje kćerke vodi sudski spor, jer nije mogla dobiti pristup ličnom profilu kćerke. Roditelji su željeli dobiti odgovore da li je njihova kćerka počinila samoubistvo ili je pak bila riječ o nesreći.

U aprilu je započeo žalbeni proces pred Višim pokrajinskim sudom u Berlinu. Suci su bili predložili nagodbu između Simone W. i Facebooka i objema stranama dali dvije sedmice za razmišljanje, ali bez rezultata.

Odlučujuće pitanje je nasljeđuju li roditelji digitalne račune svoje kćerke isto tako kao što nasljeđuju njezinu analognu imovinu.

Kako piše Deutsche Welle, u prvom procesu 2015. je berlinski sud presudio u korist roditelja i zaključio da oni imaju pravo nasljedstva. Facebooku su naredili da im mora dati pristup računu. I, kako su istaknuli suci, digitalno mora biti tretirano kao analogna imovina, inače bi nastalo proturječje.

Oni, osim toga, argumentiraju da pristup Facebook profilu ne krši osobna prava njihove kćerke jer roditelji, ako su djeca maloljetna, imaju pravo na to da znaju što ona rade online.

Facebook je uložio žalbu na tu presudu. Predstavnici tog američkog poduzeća su kazali kako ta odluka na koncu pogađa i one korisnike koji su bili u kontaktu s djevojčicom i polazili od toga da razgovori ostaju privatni.

Pitanje o tomu što će se dogoditi s našom digitalnom ostavštinom sve je aktualnije.

Ponekad je riječ o hiljadama fotografijama, videa koji su odaslani u ime jedne osobe ili su povezani s nekom osobom. Neke od fotografija preminulih su napravile i proširile socijalnim mrežama druge osobe. Tu su i hiljade drugih digitalnih tragova poput komunikacije na Twitteru ili Whats Appu ili postovi na Instagramu. Neke korespondencije na Facebooku sežu godinama unatrag.

Šta bi se nakon smrti trebalo dogoditi sa svim tim podacima?

Facebook je donio nekoliko predostrožnih mjera o tome da korisnici sami odluče što će se s njihovim profilom dogoditi nakon njihove smrti. Jedna od mogućnosti je postavke tako urediti da se profil, odnosno račun nakon smrti zauvijek izbriše.

Manje konačna mogućnost da se račun stavi u neku vrstu stanja sjećanja, odnosno da se na neki način zamrzne. Ako se postavke tako urede, nakon smrti korisnika pored njegovog imena se pojavljuje „u sjećanju na”. Prijatelji i porodica tako na Facebook zidu mogu međusobno dijeliti sjećanja na tu osobu, a podaci korisnika od prije njegove smrti ostaju na Facebooku.

Korisnici mogu i preko aplikacije „If I die” regulirati što se s njihovim profilom u slučaju smrti događa. Znači postoji dosta mogućnosti da se digitalna ostavština regulira – ako se uopće želite pozabaviti pitanjem što će biti nakon moje smrt. No, kako kaže IT stručnjakinja Brucker-Kley, pogotovo mladi koji su danas i najintenzivniji korisnici društvenih mreža i digitalne komunikacije ne razmišljaju o vlastitoj smrti.

“Osobe koje raspolažu značajnom digitalnom ostavštinom ne razmišljaju često o vlastitoj smrtnosti ni o tomu što iza sebe ostavljaju. Digitalni testament nije mnogima na listi prioriteta”, zaključuje Brucker-Kley.

radiosarajevo.ba

Podijelite članak