Odluka Vlade: Radni migranti lakše će ulaziti u Sloveniju

Odluka Vlade: Radni migranti lakše će ulaziti u Sloveniju

Slovenska vlada odlučila je u četvrtak da migranti zaposleni u slovenskim poduzećima ipak neće pri svakom prelasku granice morati pokazivati covid potvrde i testirati se dva puta tjedno na covid-19.

Potvrde o cijepljenju i testiranje propisivala je ranija uredba koja je zamijenjena novom po kojoj strani radnici neće morati ni u karantenu.

No, to odnosi samo na prekogranične radnike koji rade u nekoj članici EU-a ili šengenskog prostora i koji imaju prebivalište udaljeno najviše deset kilometara zračne linije od slovenske granice.

Izuzeće od karantene za takve radne migrante ima vremenski rok, pa se predviđa da će važiti do 15. kolovoza ili najkasnije do 1. rujna.

Svi ostali putnici pri ulasku u zemlju i dalje moraju dokazati da se preboljeli covid-19, da su negativni na testu ili da su cijepljeni. U suprotnom će morati u karantenu.

Vlada je također odlučila da će organizatori većih okupljanja, poput koncerata i sportskih događaja te ugostitelji posebnom aplikacijom trebati kontrolirati jesu li posjetitelji zaštićeni, odnosno jesu li cijepljeni, preboljeli covid ili imaju negativan test.

Dužnosnici svakodnevno upozoravaju na potrebu što bržeg cijepljenja, kako bi se na jesen izbjegao intenzivniji val zaraza i opterećenje bolničkog sustava.

Leon Cizelj, znanstvenik s instituta “Jožef Štefan” koji za vladu radi projekcije kretanbja epidemije, izjavio je na konferenciji za novinare da je u Sloveniji imunizirano oko 60 posto ukupnog stanovništva, bilo da su preboljeli covid-19 ili cijepljeni.

“To je dobra vijest, ali to znači da je još nezaštićeno gotovo 900 tisuća ljudi koji će se zaraziti ako s virusom dođu u kontakt”, upozorio je Cizelj.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE