8EF82865 6DD8 4A34 A738 289DCD838A98
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 10, 2021 @ 11:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske po Naredbi Okružnog suda u Banjaluci vrše pretrese na tri lokacije na području grada Banjaluka, a u cilju dokumentovanja krivičnog djela “Povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca”.

NER FIT

“Aktivnosti se vrše pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva”, kažu za N1 iz MUP RS.

I iz nadležnog tužilaštva su potvrdili da se vrše pretresi poslovnih i stambenih objekata advokata Stojana Vukajlovića.
Pojedini mediji prenijeli su da je Vukajlović uhapšen, no iz policije za N1 tu informaciju nisu potvrdili.

A šta je pozadina pretresa: veza advokata i sudije?

U avgustu je podignuta optužnica protiv Nebojše Pejovića, sudije Osnovnog suda u Banjaluci zbog krivičnih djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem. Optužnicom je predloženo i da se osumnjičenom izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Pejović se tereti da je krajem 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, na ročištu radi prodaje nekretnina – četiri stana u Banjaluci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska, radio s namjerom da ponuđaču, advokatu Vukajloviću pribavi imovinsku korist.

U optužnici se navodi da je spriječio ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postpku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača.

Sudija Pejovic se tereti da tražio mito i da je primio novčani iznos od 1.000 eura, kako bi koristeći svoj utjecaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za određene osobe i pravne subjekte.

Inače, advokat Stojan Vukajlović bio je odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka, a dovodio se u vezu sa sumnjivom kupovinom čak četiri stana u jednom danu.

LIDER