Portal 072info

Odobrena sredstva za sanaciju tri vodotoka u Topčić polju

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, Fond za okoliš Federacije BiH i Gradska uprava Zenice sufinansirat će realizaciju projekta izgradnje pregrada na vodotocima ‘Baretnjak’ i ‘Ciganski potok’, i regulacije dijela korita ‘Starinskog potoka’ radi zaštite naselja Topčić Polje od bujičnih nanosa, koji su tokom poplava u 2014.godini nanijela ogromnu štetu.

Ministar Himzo Smajić potpisao je s Gradskom upravom Zenica ugovor o sufinansiranju ovog izuzetno važnog projekta za šire područje Topčić Polja, kojim se predviđa izgradnju 13 poprečnih pregrada, od kojih šest pregrada na ‘Starinskom potoku’, četiri na potoku ‘Baretnjak’ i tri pregrade na ‘Ciganskom potoku’. Ukupna vrijednost radova iznosi 734.000 KM.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona će preko nadleženog ministarstva sudjelovati u sufinansiranju sa 502.000 KM, dok ostatak sredstava osigurava Fond za okoliš FBiH.

Planirano je da se radovi izvedu u roku od 180 dana, s krajnjim rezultatom da se trajno zaštite naselja u Topčić Polju od nanosa koji se produkuje u slivu, odnosno od plavljenja kod nailaska velikih voda.

Podijelite članak