Portal 072info

Odobreno novih deset projekata zbrinjavanja otpada u ZDK-u

Kantonalno ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK-a danas je potpisalo ugovore s deset korisnika sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH, čiji projekti su odabrani u proceduri provođenja javnog poziva za realizaciju projekata iz oblasti zaštite okoline za 2016.godinu, i koji se odnose  na oblast upravljanja otpadom.

Nadležna komisija je odabrala  deset projekata koji ispunjavu uvjete za sufinansiranje u iznosu od 255.000 KM, a kao korisnici sredstava odabrani su projekti Regionalne deponije “Mošćanica Zenica”,  JKP „Radnik“ Zavidovići, JKP „Visoko“, JP „Komunalno Žepče”, JP „Vodokom“ Kakanj,  JKP Vareš, „Alba Zenica“, te projekti Grada Zenice, općina Breza i Vareš.

Među odobrenim projektima dva su značajna i za širu regiju centralnog dijela BiH, a radi se o projektu Regionalne deponije “Mošćanica” kojoj je odobrena donacija za projekt odplinjavanja odlagališnih kaseta na deponiji, te  projekt „Zbrinjavanje infektivnog otpada u Kantonalnoj bolnici Zenica“, koji će realizirati Alba Zenica, s ciljem pretvaranja infektivnog u komunalni otpad uz proces neutralizacije.

Nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona je u realizaciju brojnih projekata zbrinjavanja otpada u ZDK-u ove godine uložilo oko 650.000 KM. Projekti koji su realizovani i koji se trenutno realiziraju mogu da budu jasan putokaz u ispunjavanju upitnika Evropske komisije, a koji bi trebao biti uvod za pristup u evropske fondove za finansiranje projekata iz oblasti ekologije.

Podijelite članak