Portal 072info

Odrasle pse baš briga kada im tepate

Tepanje psima kao bebama ima svrhu kada se obraćate štencima, ali vašeg odraslog ljubimca takva komunikacija uopšte ne zanima, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u magazinu “Science”.

Zanimljivo istraživanje je sprovedeno tako što je 30 ženskih osoba ispred sebe imalo fotografije pasa i uobičajene fraze koje je trebalo da izgovore, kao što su “dobar pas”, “gdje je moja kuca” i slično.

Zatim su iste fraze izgovarali ljudima. Očekivano, ton je bio povišen za 21 odsto kada su se ispitanici obraćali psima. Ono što nije bilo toliko očekivano jesu rezultati kada su snimljene fraze puštene psima u jednom prihvatilištu u Njujorku.

Odabrane su dvije grupe – jedna od deset odraslih pasa i jedna od deset štenaca. Štenci bi “poludjeli” kada bi čuli povišen glas i bili su odmah spremni na igru, dok su kod normalnog glasa bili mnogo mirniji. Što se tiče odraslih, oni su potpuno isto reagovali na oba snimka.

“Nije ih bilo briga za povišeni glas, prosto bi pogledali ka zvučniku, a zatim bi se okrenuli i potpuno bi ga ignorisali”, navode istraživači.

Inače, naučnici smatraju da je čovjek razvio sklonost ka tepanju jer je shvatio da mlade jedinke (bilo koje vrste) bolje reaguju na takvu komunikaciju.

nezavisne.com

Podijelite članak