Portal 072info

ODRASTANJE UZ KNJIGU: Djecu treba naviknuti na čitanje

Naučno je dokazano da djeca kojima su roditelji prije spavanja čitali knjige na školskim zadacima i testovima opće inteligencije ostvaruju mnogo bolje rezultate od onih koji su za takve rituale bili uskraćeni.

Psiholozi tvrde da se čitanjem priča mališanima od najranijih dana usađuju pozitivne životne vrijednosti, povećava koncentracija i razbuktava mašta.

Oni, međutim, napominju da izbor literature nije nebitan, pa imajte na umu da nije važno samo da li nego i šta im čitate. Vodite računa o sadržaju koji “presipate” u dječije glavice, a neka vam, za početak, uzrast bude vodilja.

Agresivni sadržaji nisu dobar izbor ni za jedan uzrast. Naročito su opasni kada se usvajaju pred spavanje, pa ih klinci prenose u san ili se bude s mračnim idejama. Zato prvo u sebi pročitajte knjigu pa, ako procijenite da u njoj nema ničeg škakljivog, podijelite je s djetetom.

Psiholozi smatraju da, ako se neko od malih nogu “hrani” slavljenjem nasilja, mržnjom ili ksenofobijom, ne može daleko da odmakne kao zrela osoba.

Podijelite članak