Portal 072info

ODRAZ POLITIKE U BIH: Samo tri od deset kantona ima vladu

Da proces formiranja vlasti u većini kantona tapka u mjestu, potvrđuju podaci s terena koje je prikupila ekipa “Dnevnog avaza”. Vlade su formiranje tek u tri od deset kantona. U Zapadnohercegovačkom kantonu kompletnu Vladu, koja je formirana 4. februara, čine kadrovi iz HDZ-a BiH, s premijerom Zdenkom Ćosićem na čelu.

I Bosanskopodrinjski kanton ima Vladu, i to od 8, januara, ali čini je čak sedam stranaka. Ovdje je, naime, SDA, da bi formirala izvršnu vlast, morala napraviti pakt s još šest stranaka: sa SBiH, a zatim i sa G7 – blokom stranaka koji čine Stranka za bolje Goražde, BPS, LDS, SD i Novi pokret.

Slabo prolazno

U Unsko-sanskom kantonu Vladu su SDA i A-sda formirale 12. februara. No, ova koalicija nastala je tek nekoliko dana prije vanredne sjednice kada je imenovana izvršna vlast u ovom kantonu. Prije toga, dva mjeseca usaglašavani su kadrovi koalicije SDA, DF i laburisti Elvire Abdić-Jelenović, kako za ministarske tako i za pozicije direktora u javnim preduzećima i ustanovama.

Borački protesti spriječili su formiranje Vlade u kojoj bi bila stranka kćerke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića, a nakon priključivanja A-sda koaliciji, DF je u odustao od izvršne vlasti u USK.

Koalicioni partneri u Tuzlanskom kantonu, a to su SDA, DF, BPS i NSRzB, najavljuju formiranje Kantonalne vlade u petak, za kada je zakazana sjednica Skupštine. U novoj Vladi TK najavljuje se da će sjediti pet ministara iz SDA, pet iz DF-a i po jedan iz BPS-a i NSRzB-a.

U svim ostalim kantonima na sceni je trakavica u pregovorima o formiranju vlasti. Sarajevski kanton tek je dobio prijedlog za mandatara, a za izbor Vlade još će se pričekati.

U Srednjobosanskom kantonu do kraja sedmice tek je najavljena nova runda pregovora o formiranju vlasti. Još nepotvrđena vladajuća većina, koju čine HDZ, SDA i DF, i dalje lomi koplja zbog pozicija premijera te raspodjele ministarstava. Na posljednjem sastanku nagoviješteno je da bi se priča o formiranju izvršne vlasti mogla otegnuti i sljedeća dva mjeseca. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu proces formiranja izvršne vlasti, kako se čini, zapao je u ćorsokak.

Nove runde

Tek je poznato da bi kandidat za mandatara buduće Vlade HNK trebao biti Nevenko Herceg iz HDZ-a BiH, ali je nepoznanica kada će koalicioni partneri početi novu rundu pregovora.

– HDZ BiH čvrstog je stava da od svojih šest pozicija ne želi odustati. Kako će ostale pozicije podijeliti SDA i DF, to je njihova stvar – rekao nam je predsjednik KO HDZ-a BiH Rafael Gagro.

Zeničko-dobojski kanton također još nije dobio Vladu. Jučer je rukovodstvo Skupštine ZDK, koje čine Draženka Subašić (DF), Ivo Tadić (HDZ) i Jasmin Duvnjak (SDA), potpisalo odluku o potvrđivanju kandidature Miralema Galijaševića (SDA) za novog kantonalnog premijera. Dok je SDA isturila imena za ministre, HDZ BiH i DF to još nisu učinili.

Sporo i u Posavini

Ni Posavski kanton još nema Vladu. Imenovan je tek mandatar Vlade, a to je Marijan Klaić iz HDZ-a BiH. Prema dinamici pregovora, Vladu PK trebali bi činiti ministri iz HDZ-a BiH, SDA i HSP-a BiH. Vlada je trebala biti već imenovana, ali SDA je tražila i treće ministarsko mjesto, i to Ministarstvo pravde, čemu nije udovoljeno.

Avaz

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box