ODREĐEN IM PRITOVR: Četiri godine zlostavljali dijete, zaključali ga u sobu bez hrane, tukli ga kajišem

ODREĐEN IM PRITOVR: Četiri godine zlostavljali dijete, zaključali ga u sobu bez hrane, tukli ga kajišem

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, nakon ispitivanja osumnjičenih lica, dana 09.09.2021. godine podnijelo je Općinskom sudu Visoko prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom licima inicijala S.H. i S.A.  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili  krivično djelo Nasilje u  porodici iz člana 222. stav 4. u vezi sa stavom 2. KZ F BiH u vezi sa članom 55. istog zakona, u sticaju sa krivičnim djelom zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz člana 219. stav 1. KZ F BiH, u vezi sa članom 55. istog zakona.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su u dužem vremenskom periodu ( nepune 4 godine ) vršili psihičko i fizičko nasilje nad mldb. djetetom, koje s njima živi u zajedničkom domaćinstvu na način da su ga držali u zaključanoj sobi u kojoj je boravio sam po više dana, a koja nije uslovna za život, ostavljali ga bez hrane, pića i drugih osnovnih potrepština, a kada bi uzimao hranu tukli ga kajišem, muhalicom i štapom optužujući ga da krade od njih.

Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te da će ponoviti krivična djela /pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP F BiH)/.

Odlučujući o podnesenom prijedlogu za određivanje pritvora, Općinsku sud Visoko je dana 10.09.2021.godine, rješenjem odredio pritvor osumnjičenim licima inicijala S.H. i S.A. u trajanju od mjesec dana, iz pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP F BiH. Krivično vijeće istog suda, postupajući po žalbi branitelja osumnjičenih, dana 13.09.2021.godine, odbilo je žalbu i potvrdilo rješenje o određivanju pritvora.

Napomena: Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Zenicko-dobojskog kantona o predmetima u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela, imate u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE