Portal 072info

Određene mjere zabrane Naseru Oriću: Neće moći ni u Srebrenicu 11. jula

Sud BiH odredio je mjere zabrane Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije RBiH za Srebrenicu nakon što je Tužilaštvo BiH zatražilo da mu se odrede mjere zabrane zbog opasnosti od bjekstva jer je Orić u BiH stigao u ekstradicionom postupku, takođe zbog uticaja na svjedoke.

Predložene mjere zabrane odnosi se na ograničeno kretanje na područje KS i ZDK, kao i zabrana kontakta sa svjedocima, drugim osumnjičenim i sedmično javljanje nadležnom policijskom organu MUP KS, kao i oduzimanje dokumenata i zabrana izdavanja drugih.

Podsjećamo, u ponedjeljak je održano ročište pred sudinicom za prethodni postupak Suda BiH Željkom Marenić u slučaju Naser Orić, a za kojeg Tužilaštvo BiH tvrdi da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 8.6. 1992. i 12.7.1992. u mjestu Zalazje opština Srebrenica.

Iako je odbrana tražila da Sud BiH preispita zahtjeve Tužilaštva BiH ipak je sudinica Marenić donijela odluku o mjerama zabrane.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice u petak 26. juna 2015. je izručen BiH iz Švajcarske gdje je uhapšen 10. juna po potjernici Srbije za zločine u selu Zalazje kod Srebrenice, piše Radiosarajevo.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box