Odrekao se srpskog prezimena: “Stidio sam se jer smo bili poznati kao agresori”

Odrekao se srpskog prezimena: “Stidio sam se jer smo bili poznati kao agresori”

Nestor El Maestro, Srbin koji radi sa engleskim pasošem, postao je novi trener turskog Geztepea. I ne, Nestor El Maestro nije nadimak, to je pravo ime i prezime. Naime, Nestor se po rođenju prezivao Jevtić, a nakon toga je dva puta mijenjao ime, piše portal Nova.rs.

Prvo je prije dvadesetak godina, odnosno po dolasku u Englesku postao Josh Smith, a nakon toga je još jednom mijenjao ime i to ni manje ni više nego u Nestor El Maestro, prenosi Nova.rs.

Razlog tome je samo to što mu je zvučalo odlično.

Nestor je rođeni Beograđanin, a ljubav prema fudbalu usadio mu je otac, koji ga je od malih nogu vodio na utakmice Crvene zvezde.

Kada je prvi put mijenjao ime, nije bio čak ni punoljetan, imao je samo 16 godina, a razlog je bio taj što se stidio svog porijekla.

„Htio sam da se rešim onog ‘ić’. Nakon toliko godina u Engleskoj osjećao sam se kao Britanac, a bilo me je i sramota što sam iz Srbije koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije prezime se završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine“, rekao je u jednom intervjuu za Guardijan Nestor.

Nestor El Maestro sada ima 38 godina i ne tako siromašnu trenersku karijeru. Ona je započeta upravo u Engleskoj u amaterskim kategorijama, da bi nakon toga pokušao da se domogne većih stepenika.

Dobio je odgovore od akademije West Hama, a zatim je uslijedio i poziv Austrije iz Beča. U Schalkeu je postao najmlađi asistent u historiji Bundeslige, a u Njemačkoj je radio još i u Hanoveru i Hamburgeru.

Prvi poziv na mjesto glavnog trenera dobio je od Spartaka iz Trnave i bez razmišljanja je sjeo na njihovu klupu. Sa njim je uspio da osvoji i historijsku titulu u slovačkom šampionatu.

Nakon toga bio je trener CSKA iz Sofije, Sturma i Al Tava, a sada će biti i na klupi tuskog prvoligaša sa kojim je potpisao dogodišnji ugovor.

Osim po imenu i prezimenu, El Maestra pamte i po raznim proslavama na terenu.

U Bugarskoj je padao na koljena i molio sudiju da produži utakmicu, a u Slovačkoj se penjao na klupu kako bi proslavio pobjedu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica