Portal 072info

Odrezala je sebi ruku, ali umjesto 1,2 miliona eura odštete, dobila je zatvor!

14 7
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Advokat njenog dečka je rekao da je tužilac ponudio ‘maglovitu priču koja je potpuno nerealna i neprihvatljiva‘.

Na ljubljanskom okružnom sudu Julija Adlešič i njezin partner proglašeni su krivima za pokušaj prevare osiguranja. Podsjetimo, prvooptužena si je, prema optužnici, namjerno odsjekla šaku lijeve ruke kako bi dobila milijunsku odštetu, javljaju slovenski mediji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na ljubljanskom okružnom sudu Julija Adlešič osuđena je na dvije godine zatvora, a njezin partner Sebastien Abramov, koji ostaje u pritvoru, na tri godine. Presudom su obuhvaćeni i njegovi roditelji za koje se vjeruje da su bili uključeni u slučaj. Njegova majka Tinka Huskić Colarič oslobođena je, a otac Gorazd Colarič osuđen je na godinu dana zatvora, ali neće morati u zatvor ako ne počini novo krivični djelo. 

Prema optužnici, Adlešič si je nedugo nakon što je ugovorila police kod pet osiguravajućih kuća namjerno odsjekla šaku lijeve ruke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ugovorenom policom joj je osigurano nešto manje od 1,2 miliona eura odštete u slučaju invalidnosti. Prvooptužena je tokom procesa tvrdila da se radilo o nesreći te da je bez šake ostala dok je rezala grane za ogrjev cirkularnom pilom. Na to ju je navodno potaknuo partner Sebastien Abramov. Njegov advokat Mitja Pavčič je rekao da je tužitelj ponudio ‘maglovitu priču koja je potpuno nerealna i neprihvatljiva’.

Tužilac je u završnoj riječi izrazio uvjerenje da je u postupku dokazao sve navode iz optužnice te da način, opseg i vrijeme sklapanja ugovora o osiguranju pokazuju da je četvorka pokušala pribaviti protupravnu imovinsku korist.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mišljenja medicinskih i strojarskih vještaka također su pokazala da je ozljeda Julije Adlešič bila namjerna i planirana, istaknuo je tužilac Sedin Kičin.

Dodao je da su optuženici također planirali kako njegovati ranu nakon ozljede, a Abramov se prije incidenta na internetu raspitivao o upotrebi bioničke ruke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Završnu riječ imao je i Boris Grobelnik, advokat koji brani prvooptuženu Adlešič. Suprotno tužiocu, uvjeren je da postupak nije dokazao da je Adlešič počinila navedena krivičnih djela. Tako, prema njegovim riječima, broj i vrijednost sklopljenih ugovora o osiguranju ne ukazuju na to da je Adlešič ozljedu planirala kako bi ostvarila naknadu.

Grobelnik je istaknuo kako sud nikada ne smije biti pod utjecajem medija koji unaprijed osuđuju i pod svaku cijenu pokušavaju dokazati krivnju. Kasnije je u izjavi za medije rekao da je sudsko vijeće, kojim je predsjedala sutkinja Marjeta Dvornik, odbacilo nekoliko vrlo važnih prijedloga obrane bez odgovarajućeg obrazloženja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

avaz

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Testovi na koronavirus iz BiH ipak ne važe za ulazak u Sloveniju

072info.com

Od sutra novi propisi o ulasku u Sloveniju

072info.com

Bh. državljani će moći u Sloveniju sa negativnim testom, ali samo ako je načinjen u EU

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)