Održan centralni program Lastavice

Održan centralni program Lastavice
Foto: Arhiv/072info

Lastavica

Centralni program vjersko kulturne manifestacije „Lastavica 2013“ održan je danas na istoimenom platou na razmeđu 3 općine-Zenica, Kakanj i Zavidovići,oko 30-tak kilometara udaljeno od Zenice,u organizaciji Muftijstva Zeničkog i Medžlisa IZ Zenica.

Ugodno vrijeme i blagdanski,postbajramski ugođaj,privukli su na ovo doviše više od 10 hiljada mještana sliva Babine rijeke,ostalih dijelova zeničke općine,te posjetilaca iz drugih sredina.
Prisutnima su se,među ostalim,obratili glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica,muftija zenički Ejub ef. Dautović i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić,izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH.

Osnovna poruka muftija Dautovića i Čamdžića je da Bošnjaci moraju biti jedinstveni,jer samo na taj način mogu opstati na ovim prostorima.

Banjalučki muftija je naglasio da je naredni popis stanovništva u BiH projekat budućnosti za Bošnjake.

lastav_bPrije klanjanja podne namaza proučena je hatmenska dova za hatmu šehidima Zenice i BiH,koju su proučili zenički imami, te uručena tradicionalna priznanja povodom ove manifestacije: priznanje "Sultan Mehmed Fatih" uručeno je Semiru Šutu,načelniku Sektora uniformisane policije MUP-a ZDK,priznanje Lastavička povelja Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ Zenica,koje je preuzela predsjednica Amna Sofić,a priznanje Lastavička plaketa uručeno je muftiji banjalučkom Edhemu ef. Čamdžiću.

Lastavičku dovu proučio je prof. Mahmut ef. Karalić.

Tokom prijepodneva održana su sportska nadmetanja u povlačenju konopca,bacanju kamena s ramena i trčanju u vrećama.

Okupljanje na Lastavici potiče još iz doba Bogumila,da bi se dolaskom Turaka na ove prostore nastavilo poprimivši osim zborišta i elemente dovišta.U vrijeme komunističke vladavine,ljudi su se ovdje okupljali na teferič,da bi početkom 90-tih godina,Lastavica postala vjersko kulturna manifestacija na kojoj se i trguje svakovrsnim robama.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS