Portal 072info

Održan drugi ciklus IOM Dijaloga za mlade

Ove sedmice u prostorijama MZ Arnauti u okolini Zenice, mladi ljudi iz MZ: Briznik, Arnauti i Puhovac, su razgovarali o problemima koji ih tište u njihovoj lokalnoj i mjesnoj zajednici. Povod ovog okupljanjabio je Dijalog u zajednici, aktivnost koja se realizuje u okviru projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovo je bio prvi od ukupno dva modula Dijaloga u zajednici, koji nakon definiranja problema i razrade rješenja rezultira realizacijom omladinske inicijative.


Zahvaljujući izuzetnoj zainteresovanosti 20 mladih ljudi, koji su se odazvali pozivu na ovaj modul Dijaloga, diskusija je bila jako produktivna i rezultirala je identifikacijom glavnih problema sa kojima se mladi ovog područja susreću, ali je jednako tako iznjedrila i niz kreativnih rješenja.


Sljedeći korak za ove mlade ljude je naučiti kako razraditi projektnu ideju koju su prepoznali kao najbolju, u čemu će im pomoći lokalne koordinatorice IOM-a koje su bile zadužene i za samo vođenje ove radionice. Kroz ovaj proces oni će imati priliku poboljšati svoje vještine komunikacije, pregovaranja, pisanja službenih dopisa i zahtjeva, timskog rada i sl.


Dijalog u zajednici, kao jedna od aktivnosti projekta Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, okuplja mlade ljude i daje im podstrek da mijenjaju prilike u zajednici, da zajedničkim trudom i radom kreiraju okruženje kakvo žele, te da kroz proces izrade projektnog prijedloga i realizaciju svoje ideje uče, stiču nove i unaprijeđuju postojeće vještine, međusobno se povezuju i grade veze i partnerstva u svojoj zajednici.


Mladi iz MZ Briznik, Arnauti i Puhovac, kroz ovaj Dijalog imaju priliku da zajedno realiziraju svoju ideju uz grant sredstva ovog projekta i uz doprinos lokalne zajednice, kao što je to bio slučaj i sa mladima koji su do sada u Zenici realizirali projekte „Rekreacija je naša motivacija“, „Organizirani odvoz otpada MZ Gradišće“, „Sportsko igralište ‘Naše malo mjesto'“, „Prostorije MZ za svakoga“, „Kreativni kutak“, „Ruka pomoći“, te projekti koji su u procesu realizacije „Djeluj EKOistično!“, te „Uči novo, poštuj staro!“.
Mladima želimo puno uspjeha u realizaciji njihove ideje.

Podijelite članak
  • 5
    Shares