Portal 072info

Održan protestni skup radnika ArcelorMittala Zenica

Sindikalna organizacija kompanije ArcelorMittal Zenica organizirala je na platou ispred upravne zgrade jednosatni protestni skup radnika na kojem su iskazali nezadovoljstvo s odlukom menadžmenta kompanije o privremenom prekidu rada, i pokretanju procesa “čekanja posla za decembar ove godine”, ali i opstrukcije Uprave da pristupi usklađivanju kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu.

Sindikat zahtijeva povlačenja odluke o privremenom prekidu rada, zatim zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora i Aneksa ugovora u smislu usklađivanja sa Zakonom o radu, jer već odavno imaju manjka ljudi u proizvodnji. Sindikalisti ističu da proizvodnja i plasman robe u ovoj godini su bolji nego ranije i sigurno ne mogu biti razlog za odluku Uprave o privremenom prekidu rada za decembar.

“Pregovarački proces s Upravom oko kolektivnog ugovora do sada nije donio nikakve rezultate”, kaže predsjednika Sindikata Zuhdija Kapetanovića.

Zbog svega navedenog Sindikalna organizacija je s današnjeg jednosatnog protestnog skupa radnika kompanije još jednom uputila zahtjev za poštivanje svih obaveza koje je kompanija preuzela prilikom kupovine metalurških kapaciteta u Zenici, kao i poštivanje svih zakonskih rješenja koja štite prava radnika.

Podijelite članak