Održan svečani program posvećen Aliji Izetbegoviću: Nastaviti borbu za BiH kakvu je on želio

Screenshot 2 79
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Sarajevu je večeras organizovana Akademija povodom 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Organizator tradicionalne Akademije koja je održana u Narodnom pozorištu, je Muzej “Alija Izetbegović”, a čija je direktorica Izetbegovićeva unuka Nađa Berberović Dizdarević.

Na početku programa je intonirana himna BiH te je proučena Fatiha, a zatim su održani govori i pročitani citati rahmetli Izetbegovića.

Održan je i kulturni program, a pijanistica i solo umjetnica izvele su nekoliko numera među kojima je “Da te nije Alija” i “Kad ja pođoh na Bentbašu”.

ČITAJ JOŠ:  Vučić o kosovskom "non paperu": To je napisao neko mnogo lukaviji od mene

Na svečanom okupljanju prisustvovale su brojne zvanice iz političkog, akademskog i kulturnog svijeta, među kojima je i porodica Izetbegović. U prvom redu bio je lider SDA i Alijin sin Bakir Izetbegović sa ženom Sebijom, a iza njih su bili kćerka Jasmina i novi zet Ćamil Humačkić.

Kada je riječ o zvaničnicima i političarima, tu su bili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, državna ministrica Bisera Turković koja se i obratila prisutnima, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, istaknuti članovi SDA te mnogi drugi.

ČITAJ JOŠ:  Ovo je doktorica iz BiH koju je ubio sin u Beogradu

Osim Turković, prisutnima su se obratili još i akademik Mirko Pejanović te dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo.

Ministrica je govorila o značajnoj ulozi Alije Izetbegovića u diplomatskim aktivnostima, koje su, kako je dodala, bile presudne tokom odbrane države. Govorila je o njegovoj ulozi u putu BiH ka nezavisnosti, a osvrnula se i na brojna priznanja koja je dobio, kako u BiH tako u svijetu.

“Obaveza novih generacija u našoj zemlji jeste da nastave borbu za BiH, onakvu kakvu je želio i za kakvu se borio Alija Izetbegović. Želio je da ova zemlja ostane i hrvatska, i srpska i bošnjačka i svih drugih građana koji u njoj žive s jednakim pravima i slobodama na cijeloj njenoj teritoriji“, rekla je Turković.

ČITAJ JOŠ:  Uhapšen Srbin koji je ukrao sliku u vrijednosti od 600 000 eura
GODISNJICA
MARKETING