Održan tajni sastanak s ruskim generalima: Putin je bijesan, mislio je da će lako i brzo pobijediti 

5683F30B 14BF 4380 A492 18C4F5F597EB

Estonski europarlamentarac Riho Teras (Terras), nekadašnji ministar odbrane Estonije, objavio je na svom Twitter profilu da ima informaciju iz obavještajnih krugova da je Putin održao tajni sastanak s ruskim generalima i oligarsima te da je bijesan.

Evo što je Terras napisao u nizu Tvitova:

B559E150 2214 41EE B105 7237E55583D5

Rusi nisu imali taktički plan. Rat košta više miliona dolara dnevno. Raketa ima za najviše 3,4 dana, koriste ih štedljivo.

Nedostaje im oružja, tvornice fizički ne mogu ispuniti narudžbe za oružje. Puške i streljivo su najviše što mogu osigurati.

Ako Ukrajina uspije zadržati Ruse 10 dana, onda će Rusi morati pregovarati. Zato što nemaju novca, oružja i resursa. No, prema sankcijama su ravnodušni.

Pripadnici Specijalnih operacija su u blizini Kijeva od 18. februara. Cilj je bio zauzeti Kijev i postaviti marionetski režim. Pripremaju provokacije protiv nedužnih civila kako biizazvali paniku. To je njihov adut.

Cijeli plan Rusije oslanja se na panku, da se civili i vojnici predaju, a Zelenskij pobjegne.

Očekuju da se Harkiv prvi preda i nadaju se da će ostali gradovi slijediti njihov primjer kako bi izbjegli krvoproliće. Rusi su šokirani žestokim otporom na koji su naišli.

Ukrajinci moraju izbjegavati paniku. raketiranje služi isključivo za zastrašivanje, Rusi ih ispaljuju nasumično kako bi kao slučajno pogodili stambene zgrade i kako bi napad izgledao veći nego stvarno jest.

Ukrajina mora ostati jaka i mi im moramo pružiti pomoć.

Sve ovo je napisao estonski europarlamentarac koji je pozvao na širenje ove informacije kako bi svijet shvatio koliko je važno pomoći upravo sada i bez oklijevanja. 

Prethodni članakU Rusiji onemogućen pristup Twitteru
Sljedeći članakDomazet: Ekonomske posljedice invazije na Ukrajinu bit će ozbiljne