Portal 072info

Održana komemoracija četvorici kakanjskih rudara: Neka se nikome i nikada više ne desi

Foto: Armin Durgut/Nap.ba

U Domu kulture u Kaknju danas u 11:30 održana je komemoracija Muhamedu Saraču (rođen 1968. godine), Nerminu Mušiji (1977.), Miji Stojčiću (1976.) i Sejadu Gađunu (1971.), koji su nastradali u jami Begići-Bištrani RMU Kakanj dok su časno obavljali svoje radne zadatke, piše bh. novinska agencija Patria.

Nermin Mušija zaposlio se prije nešto više od dvije godine i nije imao stalni ugovor.

Iza Mije Stojčića je ostalo dvoje djece i trudna supruga, šest sestara, dva brata i roditelji.

Muhamed Sarač je otac jednog djeteta, a u rudniku je radio od novembra 2004. godine.

Sejad Gađun je radio od 2013. godine u rudniku na poziciji utovarivača, a iza njega je ostalo dvoje djece.

U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani, koja pripada Rudniku mrkog uglja Kakanj, koja se dogodila u utorak sat iza ponoći nalazilo se 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu povrijeđenih, napustili su jamu i sigurno izašli vani. Dva rudara su teže povrijeđena, jedan je pušten na kućno liječenje, a drugi danas ide na operaciju natkoljenice.

Na komemoraciji se obratio predsjednik rudničkog sindikata Nezir Begić.

– Sve dok se na ovim prostorima bude kopao ugalj, u našim venama će teći strah. Šutnja koja je oko mene daje mi snagu da radim, ne mogu nikog da osuđujem.  Zbir poginulih rudara je prevelik i pritišće ovaj kakanjski kraj. Vrijeme će pokazati pravičnost onoga šta radimo, činimo ili ne činimo. Možemo se ljutiti ili kritikovati ali jedna je istina, njih četvroica se više neće bilježiti na svojim brojevima.  Porodice kada budu lomile sedmokorni nimet jedna stolica će biti prazna.  Mi tu prazninu ne možemo popuniti, ona je stvarna i bolna, ali mi obećavamo da ćemo sve učiniti da ta praznina bude manje bolna – kazao je Begić.

Predsjednik  Sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić kazao je da su rduari život izgubili radeći častan i pošten posao, i njihov odlazak se ne može nadoknaditi.

– Porodice smrtno stradalih moraju imati podršku svih nas. Rana iz Raspotočja još nije zaliječena, a desila se nova. Zabrinuti smo zbog drugih kolega u drugim rudnicima i zahtijevamo sigurnije i humanije uslove rada. Puno smo pružili, a malo tražimo, a ova zemlja je natopljena rudarskom krvlju. Po zadnji put molimo nadležne da nam se ovo više ne desi.

V.d. direktora RMU Kakanj Kasim Alajbegović kazao je prisutnima da je porodicama poginulih komorata najteže.

– Bezbroj puta smo čuli kada pogine jedan čovjek kao da je umro svijet, a toliko je rudara poginulo da je za nas više puta poginuo cijeli svijet. Kako će tek biti teško podizati djecu kojima treba reći da su rođena nekoliko dana nakon pogibije njihovog oca, te majke neće biti same.  Naša je obaveza da im budemo potpora , imamo iskustva. Ova nesreća je kao i svaka druga, ozbiljno upozorenje i ovo je gubitak koji se ne može nadoknaditi. EP BiH je velika i moćna kompanija i dobro je što smo u sastavu tog sistema jer nam to daje sigurnost i samopouzdanje jer znamo da nismo sami. Rezultati ne mogu doći preko noći ali uz naš trud i Božiju pomoć rezultati će doći.

Načelnik općine Kakanj Nermin Mandra kazao je da desetljećima traje borba Kakanjaca sa jamama.

– Jame su naša sudbina, one donose mrak i život i sreću i tugu. Bez jama nema egzistencije na ovim prostorima, a opet te jame znaju donijeti tugu. Bol je danas ogroman i ne prolazi. Kakanj je kroz cijeli 20. vijek tugovao, a i nova vremena donose nove tragedije. Svi zajedno imamo obavezu, napraviti bolje uslove za život. Turizam ne može biti primarni izvor egzistencije, nama je Bog dao ugalj i kamen, pa ljudima sa ovog prostora valja u jame i kamenolome po hljeb. U mislima i molitvama su porodice stradalih rudara, a Kakanj će naći snagu da se bori za bolje danas i sutra – kazao je Mandra.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je saučešće porodicama poginulih rudara.

Dopredsjedavajući PD PS BiH Šefik Džaferović kazao je da je teško naći riječ sa kojom se može opisati bol i objasniti osjećaj u kojem se nalazimo.

– Najopasniji dio posla obavljaju rudari, na najčasniji i najpošteniji način. Plata i sigurnost rudnika nije na onom nivou na kojem bi trebala biti. Ovo je anomalija, mora se učiniti sve da rudari budu adektvarno nagrađeni i da rad bude sigurniji. Nikada neće moći izbjeći nesreće u potpunosti, ali možemo dati sve da sigurnost u rudnicima bude na najvećem nivou – kazao je Džaferović.

Armin Durgut/Patria

Podijelite članak