Održana sjednica Skupštine ZDK

RMKZENICA072INFO

Skupština Zeničko dobojskog kantona većinom glasova i to zastupnika SDP-a i SBB-a, prihvatila je izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, po skraćenom postupku, čija je suština da će Općina Žepče ubuduće dobijati najmanje 10 posto više sredstava u odnosu na ostale općine. Izmjene ovog Zakona proistekle su po osnovu nametnute Odluke Visokog predstavnika u BiH iz 2000. godine o integraciji Općine Žepče u ustavnopravni okviru ZDK, a koja je predviđala ovakvu pogodnost za općinu Žepče.

Protivljenje, uz konstataciju da je na djelu svojevrsna diskriminacija ostalih lokalnih zajednica, izrazili su zastupnici SDA i zastupnik Stranke za BiH, Asim Čajlaković. ZDK je zbog neprovođenja Odluke u ovom dijelu od 2006. godine dužna općini Žepče oko 800 hiljada maraka, a na godišnjem nivou ubuduće će Žepče imati dodatnih 100 hiljada maraka. SDA je ranije uložila i amandman, prema kojem bi svim općinama umjesto dosadašnjih 34 posto bilo vraćano 41 posto prihoda koji se ostvare po osnovu poreza, ali je od strane Vlade ZDK odbijen.

Skupština  je većinom glasova odbila razmatranje izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti po hitnom postupku, što znači da je vraćen u redovnu proceduru. Zastupnica SBB-a Emina Huseinspahić je izjavila da, ukoliko naknadno i dođe na Skupštinu ovaj Zakon neće dobiti podršku jer su njime predviđena umanjenja određenih socijalnih naknada. ZDK je dobio Nacrt Zakona o zaštiti od buke, što je inovirana verzija ranijeg Zakona, čime je ovaj dokument usaglašen sa federalnim propisom. Javna rasprava trajat će 30 dana. Vlada ZDK popunjena je skupštinskim imenovanjem Muhameda Husića iz Visokog, kandidata SDP-a za ministra privrede. Za RTV Zenica je izjavio da će mu cilj biti zadržati postojeći broj zaposlenih, te da je svjestan teškoća sa punjenjem budžeta.

Prihvaćen je i Prijedlog Odluke o osnovicama i stopama doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje. Na samom kraju dnevnog reda je problematika poslovanja Šunsko privrednog društva Zavidovići za prošlu godinu, te Informacija o nevladinom sektoru.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE