Održano ročište dr. Baderu: Navode optužnice u potpunosti pobili brojni pacijenti kojima je spasio život

JAMAL BADER
JAMAL BADER

Na Općinskom sudu u Zenici početkom marta održano je ročište na kojem se zenički ginekolog Jamal Bader izjasnio da nije kriv za ono što mu optužnica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona stavlja na teret, odnosno da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Interesantno je i to kako su reakcije javnosti, nakon što je i naš portal objavio da je potvrđena optužnica protiv doktora Badera, bile apsolutno na strani ginekologa, a mnoštvo je pacijentica koje su u komentaru na našu objavu tvrdile kako im je upravo on spasio život.

-Ovo kao da neko namjerno radi, da bi sposobni doktori otišli, a na njihovo mjesto došli podobni, nesposobni i bez iskustva.. Oni su mnogim ženama i bebama spasili život i to što su neke usluge naplatili umjesto bolnice, ili im se neki dobronamjeran postupak obio od glavu, nije dovoljan razlog niti da izgube posao niti da sve druge žene izgube povjerenje u njih.. Kako god da im presudite, njihovo znanje i iskustvo će neka druga bolnica sigurno znati više cijeniti – mišljenja Sabina Talić Behram.

Međutim, ovaj slučaj nije usamljen, o čemu svjedoči i izjava Sanite Limanović koja je upravo kod dr. Badera imala dva poroda.

-Po mom mišljenju, najbolji ginekolog! Čovjek, prijatelj, sve! A koji to od ljekara nije naplaćivao? Hirurgija još gore stanje.. Strašno! Doktor Džemo mi je obavio dva prirodna poroda, na drugom čak spasio od komplikacija. Za njega samo riječi hvale – napisala je Limanović.

-Ovom doktoru išla sam u bolnicu, idem i privatno kod njega, prezadovoljna sam njegovim znanjem i postovanjem prema pacijenticama. Čovjek nije uopšte pohlepan za novcem, u bolnici nikad nisam dala jednu marku, a tako je bio fin i ljubazan – iskustvo je koje je javno objavila još jedna pacijentica dr. Badera.

Posebne reakcije izazvao je komentar Minele Mešković čije je dijete godine 2009. spasio upravo ljekar koji danas na sudu mora dokazivati da je radio u interesu pacijenata.

-Meni je dijete spasio 2009. godine, dok su drugi doktori mi tražili pare i porod da mi urade prirodno. On je tvrdio da se dijetu pupčana vrpca oko vrata omotala i da ne idem na prirodan porod. On me uzeo na svoju odgovornost i uradio mi carski, čovjek nije uzeo ni feninga, spasio mene i dijete mi… Ja sam mu na tome zahvalna, a mnogo njih ima gore bahatih i bezobraznih – napisala je Mešković.

I dok pacijenti tvrde jedno, a optužnica sasvim drugo, bit će interesantno pratiti kako će oni koji stavljaju navedeno krivično djelo jednom od omiljenih ljekara zeničke bolnice, prema mišljenju brojnih pacijenata, s obzirom na to kako, nezvanično saznajemo, nema materijalnih dokaza za djelo koje mu se stavlja na teret, osim onih koji idu u prilog dr. Baderu i to upravo od pacijenata koji tvrde da im je spasio kako njihove tako i živote njihovih beba, a da pri tome nije zauzvrat tražio niti jednu marku.