ODRŽANO ROČIŠTE PROTIV EFENDIĆA: Šljakom smo zatrpavali ucrvale kurbane

NESAVJESNI DIREKTOR NANIO ŠTETU USTANOVI

D42638DC B386 467A B4E2 207334F6EF29
Foto: Kemal Efendić, direktor (lijevo) | Mirnes Duvnjak, vozač (desno)

Na Općinskom sudu u Zenici danas je održano ročište u slučaju nezapamćene afere iza koje stoji nesavjesni direktor Kemal Efendić, a čijom greškom je propalo oko 3.5 tone doniranog kurbanskog mesa Javnoj ustanovi “Dom za stara lica” u Zenici.

Na ročištu su svjedočila tri svjedoka, a glavni svjedok, vozač Mirnes, potvrdio je da je za propadanje ogromnih količina mesa odgovoran direktor Efendić po čijem nalogu su zaprimali veće količine mesa iako svjesni da ih ne mogu adekvatno skladištiti.  

-Moraš naći bager, ovo se do večeras mora riješiti (govorio je direktor vozaču, op.a.). Šljakom smo zatrpavali ucrvale kurbane na dvije lokacije na Mošćanici, a dio smo bacali kod Žepča. Htio je skupiti deset tona mesa da se može hvaliti kako ima više od prethodnih direktora – samo su neke od izjava vozača na današnjem ročištu. 

Posebno je šokantno bilo kada je vozač posvjedoči da je spiskove donacija vodilo dijete njegovog brata. 

-Dijete od 12 godina vodilo je spiskove o prijemu kurbana jer smo mi bili prezaposleni oko kurbana – tvrdi vozač. 

Za četvrtak je zakazano novo ročište, na kojem će svjedočiti brat od vozača, Nurija Kovač i veterinar. 

Podsjetimo, u oktobru prošle godine Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je, nakon pisanja medija, podiglo optužnicu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a u cijelosti je potvrđena na zeničkom sudu. Optužnicom se Efendić tereti da je u svojstvu službenog lica iskoristio svoj službeni položaj i postupao suprotno interesima i ciljevima službe, te nanio štetu javnoj ustanovi.