Održivi razvoj BiH zahtijeva mnogo veći fokus na razvoj privatnog sektora

Screenshot 4 40
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je s potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pierreom Heilbronnom o realizaciji projekata koje ova banka finansira u BiH.

Bevanda, koji je i guverer BiH u EBRD-u, naglasio je kako ova banka finansira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, te je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Sagovornici su naglasili dosadašnju uspješnu saradnju EBRD-a i BiH, uz opredjeljenje da ona bude nastavljena i ubuduće što će biti regulisano novom strategijom razvoja za BiH koja se tek priprema i određuju se prioriteti djelovanja gdje energetski sektor ima značajnu ulogu.

Bevanda je naglasio kako je Bosna i Hercegovina podržala sve aktivnosti u cilju smanjenja emisija ugljika i strategiju djelovanja u sferi klimatskih promjena.

“Početni položaji zemalja članica su nejednaki jer se BiH, kao i mnoge zemlje u razvoju, najvećim dijelom oslanja na ugalj kada je riječ o proizvodnji električne energije. Cijenimo podršku EBRD-a u projektima zaštite okoliša i nastojimo prijeći na alternativne energente, ali trenutno imamo visok stepen upotrebe uglja i trebat će nam prijelazni period da ga izbacimo iz proizvodnje što bi značilo i veću upotrebu plina”, istakao je Bevanda.

Sagovornicu su se složili u ocjeni da održivi razvoj u BiH zahtjeva mnogo veći fokus na razvoj privatnog sektora što bi trebao biti jedan od priorteta nove strategije EBRD-a za BiH.

Bevanda se zahvalio vodstvu EBRD-a za njihove aktivnosti koje su pomogle u razvoju svih dijelova BiH jer je trenutno u postupku zaključivanje 18 sporazuma sa EBRD-om, te naglasio da nijedan projekt nije zaustavljen u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

“Očekujem da će institucije BiH nastaviti rad u punom kapacitetu pa mi u Ministarstvu činimo sve da obavimo svoj dio posla kada su u pitanju ovi važni projekti EBRD-a i tu nema zastoja. Međutim, nužno je provesti procedure u svim nadležnim institucijama”, naglasio je Bevanda.

Potpredsjednik Helbronn naglasio je da je EBRD pružila značajnu podršku u finasiranju projekata koji su pomogli saniranju posljedica pandemije te istakao da je nužno nastaviti ove aktivnosti.

Sastanku je prisustvovala i direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl.