Odsjecali su glave, šutali… Nikad niko nije optužen, Nasera Orića proglasili herojem, a naš Mladić leži…

69DC6DAD BD5E 48AB 8584 6C669230D0C9
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Porodica nestalih i poginulih Srba, žena žrtava rata i logoraša iz srednjeg Podrinja danas su se ponovo okupile na protestu ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine kako bi izrazili nezadovoljstvo procesuiranjem zločina nad srpskim stanovništvom, piše Oslobođenje.

“Proteste organizujemo simbolično ‘u pet do 12’ jer smatramo da je krajnje vrijeme da Sud i Tužilaštvo BiH počnu da rade na procesuiranju onih koji su činili najmonstruoznije zločine nad Srbima”, rekao je Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, koja je formalni organizator protesta te poručio da “moraju nastaviti pritisak”.

image

“Nama jedino što preostaje jeste da konstantno vršimo pritisak na Sud, kako bi pokrenuo to pitanje. Naš akcenat je sada na Podrinju. Ovo je samo jedan u nizu protesta koje planiramo da organizujemo”, dodao je Kojić.

“Ovo nije genocid… genocid nije ubijati iz puške, poručila je jedna od učesnica protesta ispred Suda BiH te ispričala kako su “njenom bratu Milovanu Cvjetinoviću na pragu slupali glavu”, kako je kazala “isto zmiji”, te ubili dijete od 18 godina…

image

– Odsjecali glave, šutali. Nađite jel Srbin igdje ispekao ovako kao što su oni pekli…, kazala je Ivanka Rankić te istakla da ona ništa ne traži osim da “im Bog to vrati”.

– Ne tražim ja ništa drugo… i svijet što ih brani, ali izaći će istina na vidjelo, poručila je Rankić te na pitanje novinara da li je iko procesuiran kazala: “Nikad niko”.

– Nikad niko nije optužen, Nasera Orića pustili, proglasili da je heroj, a naš Mladić leži, a nije pravio genocid. Ako su ubili iz puške, šta, to nije genocid, kazala je Rankić.

Jedna od građanki je istakla da umiru i svjedoci i počinioci kao slobodni građani