Odsjek za protokol i informisanje svakodnevno informisao građane, prošle godine objavljeno 360 informacija sa fotografijama

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Odsjek za protokol i informisanje pri Službi kabineta gradonačelnika tokom 2022. godine usmjerio je svoj rad na organizaciju, praćenje i informisanje javnosti o redovnim i protokolarnim aktivnostima Gradonačelnika i Gradske uprave. U prošloj godini objavljeno je 360 informacija sa fotografijama, što praktično znači da je sadržaj na stranici Gradske uprave Zenica ažuriran svakodnevno, o čemu su istovremeno obaviješteni i mediji.

Među brojnim aktivnostima izdvajaju se posjeta gradonačelnika Kantonalnoj bolnici Zenica i prvorođenoj bebi u 2022. godini, prijem za članove Kluba borilačkih vještina “Isak-Ze”, prijem za predstavnike Udruženja i Servis centra „Dlan“ Zenica, prijem za predstavnike Udruženja penzionera/umirovljenika Grada Zenica, prijem za Nejlu Kalabušić, profesoricu bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti i magistricu edukacije i rehabilitacije, dobitnicu “Zlatne značke” Univerziteta u Sarajevu, prijem za predstavnike Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti Zenica, prijem za direktora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emira Suljagića, prijem za delegaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH), prijem za delegaciju Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine, prijem za delegaciju kompanije ArcelorMittal, prijem za delegaciju Udruženja Forum građana Zenice, prijem za predstavnike Karate saveza Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona, te Karate kluba “Čelik”, prijem za članove Plesne akademije “Victory”, prijem za delegaciju kompanije ALBA, posjeta gradonačelnika Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Zenica, posjeta gradonačelnika porodici prvorođene bebe na Dan Zenice, prijem za predsjednika Zelenog polumjeseca Zeničko-dobojskog kantona i Zenice, prijem za delegaciju iz Novog Pazara, prijem za direktora Katoličkog školskog centra „Sv. Pavao“ Zenica, prijem za predstavnike Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica te konsultantske firme IC-CES iz Austrije, prijem za predstavnice Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, prijem za delegaciju Kluba sjedeće odbojke „Bosna“ Zenica, prijem za članove Sportsko-rekreativnog kluba “Bosna”, prijem za delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), prijem za najbolje maturante, prijem za studente Politehničkog fakulteta u Zenici, Odsjek za softversko inžinjerstvo, koji su učestvovali na Svjetskoj konferenciji programera u Berlinu, prijem za izabrane kandidate po Javnom oglasu za prijem lica na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, prijem za članice Plesnog kluba “Iskre”, prijem za državnu prvakinju u šahu Lamiju Hatibović u kategoriji do 10 godina te rukovodstvo Šahovskog kluba „Čelik“ Zenica, prijem za predstavnike Udruženja djece i mladih oboljelih od šećerne bolesti u Zeničko-dobojskom kantonu, prijem za delegaciju Muftijstva zeničkog i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, prijem za članove Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (AsuBiH), posjeta gradonačelnika Udruženju penzionera/umirovljenika Grada Zenica, posjeta gradonačelnika Udruženju veterana BH rata i odbrane bosanske časti Zenica, prijem za učesnike 15. festivala dječijeg folklora „Zenicainterfest 2022“, prijem za članice Udruženja “Žene Jalije” te posjeta gradonačelnika vrtiću „Pčelica“ i podjela novogodišnjih paketića. 

Praćene su posjete gradonačelnika i predstavnika resornih gradskih službi mjesnim zajednicama Grada Zenica, te aktivnosti u vezi s realizacijom infrastrukturnih projekata u mjesnim zajednicama.

Javnost je upoznata i o prisustvu Gradonačelnika na javnim događajima poput: ceremonija u povodu otvorenja Toplane Zenica, tradicionalna manifestacija “Čimburijada”, ceremonija u povodu obilježavanja 30. godišnjice od formiranja Armije RBiH, sastanak Mreže B40 balkanskih gradova, svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju jarbola i postavljanje najveće zastave BiH, koja je održana u Mjesnoj zajednici Gradišće, ceremonija u povodu obilježavanja Dana policije Federacije BiH, ceremonija u povodu obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine, svečanost obilježavanja 833. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, manifestacija 16. „Dani organske proizvodnje“ – Zenica 2022, svečanost otvaranja adrenalinskog parka “Poletarac” na izletištu Smetovi, 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva „OPEN΄s 2022“, svečana akademija povodom 30. godišnjice Trećeg korpusa Armije RBiH, svečanost otvorenja novog odjeljenja Gradske biblioteke Zenica „Dječija čitaonica“, tradicionalni božićni prijem koji je održan u koordinaciji hrvatskih i katoličkih institucija Grada Zenice, kao i novogodišnje druženje s predsjednicima, povjerenicima i sekretarima mjesnih zajednica Grada Zenica.

Osim naprijed navedenih aktivnosti, organizovana su svečana potpisivanja sporazuma i ugovora. Izdvajaju se potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava organizacijama i  udruženjima/udrugama proizašlim iz odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995. godine koje djeluju na području Zenice, potpisivanje ugovora u okviru Projekta iSKOrak – Partnerstvo za radna mjesta, koji se finansira u sklopu projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – faza II” (LEP II), potpisivanje Protokola o saradnji s ciljem uvođenja lokalnog modela integrisanog vođenja slučaja sa projektnim partnerima u projektu „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID 19“, potpisivanje Protokola o saradnji između Grada Zenica i Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta u Zenici, potpisivanje ugovora po Javnom pozivu etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada, organizacija manifestacije „Sretno đaci prvaci“ u saradnji sa Javnim preduzećem za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, potpisivanje ugovora po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama s područja Grada Zenica za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2022. godinu, potpisivanje Ugovora o izvođenju radova na izgradnji sistema kolektora između Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica i društva Mibral d.o.o. Sarajevo, potpisivanje Aneksa Ugovora o nastavku zajedničkog pothvata/aranžmana realizacije projekta izgradnje Trening centra NS/FS BiH u Zenici – II faza između Nogometnog saveza/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Grada Zenica, potpisivanje ugovora sa organizacijama civilnog društva – nevladinim organizacijama koje su odabrane po Javnom pozivu za dodjelu budžetskih sredstava za 2022. godinu, potpisivanje ugovora po Javnom pozivu za učešće na obukama i dodjeli sredstava u okviru projekta „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“, te potpisivanje ugovora između Grada Zenica i odabranih kandidata po Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2022. godini na području Grada Zenice. 

Također, svečano je obilježen i Dan Grada Zenice, kao i završetak projekta izgradnje ambulante sa apotekom i mjesnom zajednicom, a Odsjek za protokol i informisanje autor je posebnog priloga na šest strana u novinama „Naša riječ“ u povodu obilježavanja rođendana grada.

U organizaciji Odsjeka za protokol i informisanje pripremljene su i objavljene čestitke u povodu svih značajnih datuma, događaja i ličnosti, izrađena idejna grafička rješenja čestitki za potrebe objave u medijima i na stranici Grada Zenica, te kreativne animacije za LED displej.

Pored toga, organizovano je praćenje sjednica Gradskog vijeća Zenica te izrada saopćenja za javnost o održanim sjednicama, a na zahtjev Gradske izborne komisije, Odsjek je plasirao dostavljene pismene sadržaje prema javnosti.

Odsjek za protokol i informisanje je vršio koordinaciju aktivnosti u vezi sa dostavljenim upitima medija o radu Gradske uprave i Gradonačelnika, gostovao na radijskim i televizijskim emisijama, te davao brojne izjave za TV stanice koje su vršile izradu priloga za svoje informativne i druge emisije.

Posebno je vidljiva objava sadržaja u bosasnkohercegovačkim medijima koje je pripremao Odsjek i dostavljao medijima. U printanim izdanjima „Naše riječi“, „Dnevnog avaza“, „Oslobođenja“… objavljeno je blizu 200 tekstova o aktivnostima gradonačelnika i Gradske uprave Zenica. Procenat objave dostavljenih saopćenja od Odsjeka prema onlajn i drugim medijima u BiH iznosi 90 posto, a valja istaći kako je Odsjek po potrebi vršio i snimanje određenih događaja te materijale ustupao TV medijskim kućama. Zahvaljujući otvorenosti prema medijima i svakodnevom ažuriranju sadržaja na stranici Grada Zenica, čak i u dane praznika, odmora i vikenda, zabilježeno je povećanje interesovanje medija, a koji su poslali zahtjev za uvrštavanje na mailing listu medija kojima dostavljamo saopćenja.

Tokom 2022. godine objavljeno je ukupno 360 informacija sa pratećim fotografijama, a veći dio informacija praćen je i videozapisima. Odsjek je pružio i administrativno-tehničku podršku u objavi i plasiranju sljedećih sadržaja na službenoj internet stranici Grada Zenica i oficijelnim Facebook računima (Gradonačelnika i Gradske uprave Zenica): 142 obavještenja, 75 konkursa i oglasa, 35 javnih poziva i pet javnih rasprava.

Odsjek za protokol i informisanje uspješno je i tokom prošle godine sarađivao sa Gradonačelnikom, gradskim službama, javnim preduzećima i ustanovama, predstavnicima medija, ambasadama, međunarodnim organizacijama, udruženjima i drugim relevantnim institucijama i subjektima.

“I tokom 2023. godine fokus Odsjeka za protokol i informisanje bit će pravovremeno i ažurno informisanje građana o svim aktivnostima Gradonačelnika i Gradske uprave, kao što je to bio slučaj i do sada, ali i nastavljena odlična uspostavljena saradnja sa brojnim medijskim kućama širom Bosne i Hercegovine”, kaže Dino Pašalić, šef Odsjeka za protokol i informisanje.