Portal 072info

Oduzeta kineska roba vrijedna 2,2 miliona KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oduzeta kineska roba vrijedna 2,2 miliona KMNakon što su službenici UIO BiH 25. marta na području Sarajeva, uz saradnju sa službenicima Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, izvršili pretres obveznika “Anelsis” iz Sarajeva, koji se bavio uvozom robe kineskog porijekla, u nastavku akcije “DŽoker” kontrolisano je ukupno 18 poslovnih partnera navedenog obveznika.

Na području regionalnog centra UIO BiH u Tuzli, aktivnosti su se provodile na terenu kod 13 obveznika i to prodajnih objekata na pijaci Arizona, koji su najvećim dijelom u vlasništvu kineskih državljana. Na području regionalnog centra UIO u Sarajevu službenici Uprave vršili su provjere poslovanja kod pet obveznika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilikom kontrola otkrivena je velika količina razne robe kineskog porijekla, a najviše tekstila i tekstilnih proizvoda, za koju nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, pa se sumnja da je ta roba uvezena u BiH na nezakonit način, odnosno da prilikom uvoza te robe u BiH nisu plaćene zakonom predviđene uvozne dažbine – carina i PDV.

Roba je privremeno oduzeta i pojedinačnim postupcima pred naležnim sudovima utvrdiće se eventualno postojanje prekršajnih, odnosno krivičnih djela. Nakon oduzimanja robe, kontrole knjigovodstvenih stanja kod svih obveznika nastavljaju inspektori UIO u Sektoru za poreze.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilikom kontrola i oduzimanja robe na pijaci Arizona, akciji službenika UIO BiH prisustvovao je i ambasadaor Kine u BiH, kojem su službenici Uprave pružili osnovne informacije o aktivnosti koja se provodi na terenu, te je zaključeno da će biti održan i sastanak ambasadora i direktora UIO BiH.

U akciji kodnog naziva “DŽoker”, koja je počela 25. marta, privedeno je pet lica, od čega su dva lica zadržana u pritvoru.

Ranije, u decembru 2013. godine službenici UIO u Sarajevu su oduzeli 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača. Tada je obveznik “Anelsis” iz Sarajeva prijavio za uvozno carinjenje u BiH pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 evra po komadu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od osam tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača ukupne tržišne vrijednosti 1,5 miliona eura.

cafe.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME