Oduzeta roba vrijedna milione maraka propada u skladištima UIO-a

UIO oduzeta roba parfemi uio
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U prvih sedam mjeseci ove godine, Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH oduzela je robe u vrijednosti od osam i po miliona maraka. Riječ je raznoj robi koja se nelegalno bez plaćanja uvoznih dažbina pokušala uvesti u našu zemlju.

Kako dugo traju sudski postupci u vezi s oduzetom robom, dosta je propadne u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje, veliki dio uništi, a samo nešto od toga proda na javnim licitacijama. Nijedna odluka nije bila o donaciji, javlja BHRT.

Svake godine UIO BiH zbog nekog od carinskih prekršaja godišnje oduzme robe uz vrijednosti više miliona maraka. Samo je u prvih sedam mjeseci ove godine oduzeto robe u vrijednosti od osam i po miliona maraka. Iako je najviše akcizne robe, poput duhana i duhanskih proizvoda, u skladištima UIO nalaze se automobili, tehnička i tekstilna roba.

Samo ispred banjalučkog skladišta uprave za UIO oduzeti automobili već godinama propadaju čekajući sudske odluke. Propada i roba unutar skladišta, kao što su odjeća i obuća. Ono što se na kraju i proda, završava na računima UIO kao i svi ostali prihodi od indirektnih poreza.

Istovremeno, socijalne potrebe građana na rubu siromaštva su takve da, prema mišljenju humanitarnih organizacija, dio robe iz skladišta treba donirati.

UIO oduzetu robu ne može samoinicijativno donirati, već sa robom postupa u skladu sa sudskim odlukama. Da bi se roba mogla donirati neophodna je eventualno Odluka Vijeća ministara BiH o donaciji. Do sada nije bilo nijedne takve odluke.