AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje pretresom na nekoliko lokacija u Regionalnom centru Sarajevo privremeno su oduzeli raznu robu u vrijednosti od 120.000 KM.

Kako je saopšteno iz UIO, tokom nekoliko planiranih i koordinisanih kontrolnih aktivnosti službenici UIO su privremeno oduzeli veću količinu duvana i duvanskih prerađevina, odjevnih predmeta i parfema poznatih svjetskih marki za koje se sumnja da je riječ o falsifikatima.

Pored toga, privremeno je oduzeto i  nekoliko motornih vozila uključujuči i dva ATV Quad stranih registarskih oznaka i bez dokumentacije o porijeklu. Roba je oduzeta od nekoliko pravnih lica koja posluju na području koje pokriva Regionalni centar UIO Sarajevo.

“Aktivnosti na terenu provela su ovlaštena službena lica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo. Kad su u pitanju oduzeta vozila aktivnosti su provedene u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH. Prilikom provođenja aktivnosti korištena je oprema kao i obuka koja je prethodno dobijena i stečena putem programa EXBS od strane Vlade SAD”, saopšteno je iz UIO.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno važećoj zakonskoj legislative pokrenuti su postupci kod nadležnih sudova.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Takođe, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Nezavisne.com