Portal 072info

ODZVONILO UTAJAMA: Kladionice i automat klubovi bit će uvezani sa Poreznom upravom FBiH

Federalna porezna uprava započela je proces online uvezivanja priređivača igara na sreću klađenjem i automat klubova.

Online uvezivanje priređivača igara na sreću omogućit će Federalnoj Poreznoj upravi efikasnije praćenje prometa, uplata i isplata. Porezna uprava Federacije je prva u regionu koja sprovodi online uvezivanje s priređivačima igara na sreću. Samo je Republika Hrvatska prije Federacije, imala uvezan sistem poreznih uprava i kladionica.

“Automat klubovi bit će online povezani sa serverom PU na način što će svaki automat klub, odnosno svaka slot mašina u automat klubu biti povezana sa serverom PU. Automat klubovi su dužni da obezbijede tehničku opremu koja će omogućiti online uvezivanje priređivača igara na sreću”, kazala je Adisa Hamzić, portparol Porezne uprave FBiH.

Online uvezivanje priređivača igara na sreću omogućit će Federalnoj Poreznoj upravi efikasnije praćenje prometa, uplata i isplata, te bolju pripremu i efikansiji inspekcijski nadzor. Sprovedbom ovog Zakona se direktno utiče na razbijanje sive ekonomije.

“Na ovaj način povećat će se porezna disciplina, moći će se pratiti isplate svih dobitaka koji su oporezivi u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak igara na sreću”, naglasila je Hamzić.

Iz Lutrije BiH pozdravljaju sprovođenje procesa uvezivanja s Poreznom upravom, naglašavajući kako je dio automata Lutrije BiH uvezan još 2007. godine. Drugi dio će, kako kažu, također biti uvezan nakon otklanjanja tehničkih prepreka s Poreznom upravom.

“Ovaj potez i ova odluka ustvari je pozitivna, iz razloga što će suzbiti sivo tržište, odnosno urediti djelatnost igara na sreću kada je u pitanju tržište FBiH, a ja bih posebno naglasila, ono što vaši gledaoci treba da znaju, da će to omogućiti veće prihode unutar budžeta FBiH”, istakla je Melisa Durak-Buljubašić, portparol Lutrije.

Na osnovu informacija Porezne uprave Federacije, od 2002. godine priređivači igara na sreću su utajili oko 20 miliona maraka. Najveći dio dugovanja se odnosi na isplate doprinosa, penzionog i zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti. Sprovedba online uvezivanja priređivača igara na sreću i Porezne uprave će svakako utjecati na suzbijanje sive ekonomije, a samim time usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti, koji proističe iz odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropsku uniju. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za online uvezivanje automat klubova je 27. februar 2015. godine.

tv1.ba

Podijelite članak