Odzvonilo velikim šopinzima Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Odzvonilo velikim šopinzima Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Jedan građanin Hrvatske će ubuduće preko graničnog prelaza moći da preveze robu kupljenu u BiH čija je vrijednost do 300 kuna, odnosno oko 78 KM a da pritom ne mora da plati PDV prilikom ulaska u svoju zemlju, piše “DuList”.

U svom štampanom izdanju od 10. februara, “Du List” navodi da je do sada jedan građanin Hrvatske mogao da prenese robu kupljenu u BiH bez plaćanja PDV-a čija vrijednost nije veća od 2.200 kuna, odnosno oko 575 KM.

– Novim Pravilnikom o oslobođenju od PDV-a predviđeno je uvođenje pogranične zone od 15 kilometara vazdušne linije od granice, navodi ovaj list, prenosi trebinjelive.

Od 1. januara, ukoliko hrvatski carinici utvrde vrijednost robe veću od 300 kuna (po osobi i u jednom danu), na nju će morati platiti PDV.

Tako će jednoj četvoročlanoj porodici od sada biti dozvoljeno da prenese robu čija je vrijednost do 1.200 kuna, što je oko 314 KM.

Što se tiče duhanskih prerađevina, može se prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje. Što se tiče alkohola i alkoholnih pića s učešćem alkohola većim od 22 odsto vol. ili etilnih alkohola sa alkoholom od 80 odsto vol. i više, njih se može unijeti jedna litra.

Mogu se prenijeti 4 litre vina i 16 litara piva po čovjeku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE