Screenshot 1 87
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 27, 2021 @ 9:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U Bosni i Hercegovini je sve popularnija vožnja terenaca, kvadova i motocikala u prirodnim područjima koja su zakonom zaštićena. To je izraženo i u Kantonu Sarajevo čiju smo inspekciju pitali da li je sankcionisala one koji krše zakon.

Članom 14. Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje te njima slični oblici korištenja) voziti, parkirati ili organizovati vožnje vozilima na motorni pogon, osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim zakonom i drugim propisima.

Zakon se učestalo krši, a to čine pojedinci, kao i pojedini privredni subjekti koji organizuju ovakve vožnje. Nevladina organizacija Eko akcija je prošli mjesec najavila da će prijaviti firme koje organizuju vožnje.

One su sve učestalije i u okolini Sarajeva. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) su u odgovoru za Klix.ba ukazali na to da je nadzor nad zakonom zaštićenim područjima u nadležnosti nadzornika javnog preduzeća ili ustanove koja upravlja tim područjem.

Naglasili su da su zatražili pojačan nadzor.

“S obzirom na to da su nadzornici ovlašteni i da na mjestu događaja zabrane obavljanje rekreativnih i drugih aktivnosti koje se organizuju i provode suprotno propisima, Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije je dopisom od 12. aprila ove godine tražio od Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo pojačan nadzor i preventivno djelovanje s ciljem sprečavanja nastajanja štete u prirodi koja može nastati i vožnjom vozilima na motorni pogon”, ukazali su.

Kako su naveli iz KUIP-a, Uprava im do sada nije dostavila zapisnik nadzornika prirode radi pokretanja inspekcijskog postupka, a kojima su utvrđene navedene nepravilnosti, iz čega proizilazi da inspektori nisu izdavali prekršajne naloge zbog kršenja Člana 14. Zakona o zaštiti prirode.

Potvrdili su da su primili dvije prijave za nadzor kod dva privredna subjekta, a za jedan od njih su istakli da se odnosio na reklamiranje vožnje kvadovima po zaštićenom području Trebevića. Potcrtali su da su reagovali po prijavi i da su tim spriječili vožnje.

“Nadzorom je utvrđeno da su nadzornici prirode zaštićenog pejzaža Trebević, koji rade u okviru Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, obavili razgovor s predstavnicima organizatora, kojima su ukazali na odredbe Zakona o zaštiti prirode, Zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebevića i Plana upravljanja Zaštićenim pejzažem Trebevića, 2017.- 2027. godine, te je na taj način preventivnim djelovanjem pravovremeno spriječeno održavanje planiranih vožnji”, naveli su u KUIP-u.

Istakli su da je nadzor izvršen i kod jednog privrednog subjekta iz Republike Srpske.

“Proteklog mjeseca kantonalni inspektor zaštite prirode je u sklopu preventivnog preduzimanja mjera i radnji radi sprečavanja povrede propisa obavio i službeni razgovor s upravom privrednog društva koje radi i registrovano je u Republici Srpskoj, a koje je također upoznato o odredbama Zakona o zaštiti prirode, kao i zakonskim odredbama koje moraju poštovati ako žele organizovati vožnje vozilima na motorni pogon kroz Zaštićeni pejzaž Trebevića”, naglasili su u KUIP-u.

Na negativne posljedice ovih vožnji, prije svega po okoliš, i kršenje zakona ukazao je i poznati maratonac, triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić.

“Ova vozila su zagađivači u prirodi svojim ispušnim gasovima, nerijetko i curenjem motornog ulja, a svojom bukom plaše i ono malo životinja što je ostalo”, napomenuo je.

Pozvao je građane da prijave one koji ovim vožnjama krše zakon, odnosno zagađuju okoliš.

LIDER