Portal 072info

Oficiri JNA nemaju pravo na naknadu za stanove u BiH!

Foto: Ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 5. decembra je, kako saznaje “Dnevni avaz”, donio odluku kojom se odbacuju zahtjevi četiri oficira JNA za povrat stanova u BiH.

Riječ je o predmetu “Ivan Ćaldović i drugi protiv BiH”. Međutim, ono što je još značajnije za našu državu, Sud u Strazburu je prvi put ustvrdio da ovi oficiri JNA više nemaju pravo na nadoknadu, odnosno obeštećenje za vojne stanove kojima su u BiH ranije raspolagali. Ostvarili pravo Naime, Evropski sud je ustanovio da su se ovi ljudi, koji su početkom agresije na BiH napustili našu državu stupajući u redove vojnih snaga Srbije da bi ispunili uvjet za dobivanje vojnog stana u njihovoj državi, odrekli istih prava u BiH, tako da više i nemaju pravo na naknade.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetimo, aktuelne vlasti u FBiH su godinama ostavljale mogućnost oficirima JNA da naplate stanove u BiH koje su napustili, i to po cijeni od 2.000 KM po kvadratu. Ovu mogućnost su vladajuće strukture praktično pokušale zabetonirati u izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u Federaciji BiH. Međutim, izmjene ovog zakona u Federalnom parlamentu na proljeće ove godine nisu prošle. Zanimljivo je da su predstavnici Vlade FBiH, kako se navodi u presudi Evropskog suda, i tokom postupka u predmetu “Ćaldović i drugi” izjavljivali da oficiri JNA imaju pravo na naknadu iako su dobili zamjenske stanove u Srbiji te uprkos činjenici da međudržavni ugovor između BiH i JNA iz maja 1992. godine oficirima za stanove omogućava tek povrat isplaćenog novca, a ne i naknade.

Stati ukraj Zamjenik federalnog pravobranioca Enver Smajkan izjavio je za “Avaz” da posljednja odluka Evropskog suda u vezi s vojnim stanovima nalaže da domaći sudovi nastave s pravilnim primjenjivanjem pozitivnog prava. – Ovom odlukom bi se trebalo stati ukraj daljnjoj manipulaciji vojnim stanovima u FBiH kada je riječ o povratu te obeštećenju JNA oficira – kazao je Smajkan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME