Oglasi za posao među najčitanijim štivima u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vjerovatnoća dobitka posla u BiH malo je veća od šanse za dobitak na lotu ako se uzme u obzir da je na zavodima za zapošljavanje u BiH posljednjeg dana februara bilo ukupno 550.095 nezaposlenih. Da na slikovit i duhovit način javnosti predstavi kolika nezaposlenost vlada u našem društvu, dosjetio se Dušan Jokić, povremeno zaposleni, ali više nezaposleni profesor historije i jedan od osnivača Antikulturnog teatra “Alija Sirotanović” iz Banje Luke.

Izložba odbijenica

Grupa mladih i popularnih glumaca u posljednjih pet godina tradicionalno organizira “Izložbu odbijenica”.  Oni, naime, odbijenice sami sakupljaju prijavljujući se na konkurse.

– Od 2007. godine, kada sam diplomirao, sakupio sam oko 150 odbijenica s konkursa u struci. U nekoliko navrata sam privremeno mijenjao kolege koje odu na bolovanje. U obrazloženjima odbijenica najčešće su navedeni razlozi da ne ispunjavam uslove, koje žalbom ne bih mogao dokazati, a u sve napisano niko ne može povjerovati. Najčešće sam završavao drugi i četvrti na spisku ispod crte. Za ovogodišnju izložbu planiramo napraviti album sa samoljepljivim odbijenicama. Nadamo se da ćemo to uspjeti, samo nam treba dosta hamer-papira i da ih kopiramo u samoljepljivom formatu – kaže Jokić za “Dnevni avaz”.

ČITAJ JOŠ:  U 2014. godini uvode se kazne za mobing, neisplaćene plate, zločin iz mržnje, huligane, a za razbojnike i lopove...

S obzirom na ovakvu situaciju, i ne čudi da su oglasi za posao među najčitanijim štivima u BiH. Samo portal posao.ba, na kojem se dnevno objavi i do 50 oglasa sa oko 120 raznih pozicija, dnevno posjeti više od 40.000 ljudi. Njih oko 60 posto ima namjeru promijeniti posao, dok su nezaposleni aktivni u manjoj mjeri, ističu u ovoj agenciji.

– To, nažalost, ukazuje na pasivnost mladih nezaposlenih u potrazi za prvim ili novim angažmanom, što, svakako, utječe na izbor konačnog kandidata u selekcijskim procesima kompanija. Branše koje privlače najveći broj kandidata su maloprodaja, distribucija, IT industrija, proizvodni i finansijski sektor. Portal posao.ba osigurava više od 85 posto zapošljavanja putem prijava na naše oglase, a naše servise koristi više od 25.000 kompanija u BiH i inozemstvu, dok broj registriranih korisnika prelazi 250.000 kandidata – dodaju.

ČITAJ JOŠ:  Filmska potjera: Automobilom probio rampu na granici Crne Gore i Srbije

Selekcija kadrova

U posljednjih pet godina najviše poslova se nudi na prodajnim pozicijama u različitim industrijama, gdje se najlakše dolazi do zaposlenja. U 2014. godini tražioci posla su najviše aplicirali u kategorijama komercijale i prodaje, administraciji te uslugama transporta, skladištenja i logistike, menadžmenta i upravljanja, te ekonomije i finansija.

– Kategorije u kojima kandidati teže dolaze do zaposlenja, s obzirom na to da je ponuda bila manja u odnosu na potražnju, su policija, odnosno zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge i poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo. Prakse pri regrutaciji i selekciji su vrlo specifične i različite u zavisnosti od industrije, kompanije i odgovorne osobe koja će upravljati procesom regrutacije i selekcije. Nažalost, broj kompanija u BiH koje još nemaju odjel za ljudske resurse prelazi 90 posto, što svakako dovodi u pitanje prakse koje se primjenjuju pri selekciji kadrova, pa stoga kompanije koriste agencijske usluge regrutacije, predselekcije i selekcije od stručnih posredničkih agencija – kazali su u agenciji posao.ba.
Najtraženiji poslovi u 2014.

ČITAJ JOŠ:  Najboljoj studentici u historiji Pravnog fakulteta u Stuttgartu devet ponuda za posao, u BiH nijedna

1. Komercijala – prodaja
2. Administrativne i slične usluge
3. Transport – skladištenje i logistika
4. Menadžment i upravljanje
5. Ekonomija i finansije
Kategorije u kojima se najteže dobiva posao u BiH

1. Policija – zaštitarske usluge
2. Turizam
3. Proizvodnja
4. Arhitektonske usluge
5. Poljoprivreda – ribarstvo – šumarstvo

Avaz

GODISNJICA
MARKETING